Szómagyarázat
CUKOR
A szénhidrátok egyik osztálya. Édes ízű. Ide tartozik pl. a glükóz, a fruktóz és a szacharóz.
DIABÉTESSZEL JÁRÓ SZÖVŐDMÉNYEK
Olyan kórállapot, melyet 2-es típusú diabétesz is tud okozni, mint pl. vesekárosodás, szívkárosodás, stroke, idegkárosodás és gyenge látás.
FEHÉRJE
A 3 fő tápanyag egyike. Fehérjét tartalmazó táplálék a hús, a szárnyasok, a hal, a sajt, a tej/tejtermékek, tojás és a szárazbab. Szervezetünk a fehérjét a sejtszerkezet, a hormonok pl. inzulin és egyéb működések ellátásához használja fel.
FELSŐ TÁPCSATORNA
A gyomor és a belek.
GLIKÉMIÁS INDEX
Szénhidráttartalmú ételek besorolása aszerint, hogy hogyan hatnak a vércukorszintre.
GLÜKÓZ
A cukor legegyszerűbb formája.
HASNYÁLMIRIGY
A gyomor alsó része alatt található szerv, mely inzulint és enzimeket termel az emésztéshez.
HBA 1C
Egy adott személy átlagos vércukorszintjét mutatja az elmúlt 2-3 hónapban.
HDL (HASZNOS) KOLESZTERIN
Nagy sűrűségű lipoprotein, ami eltávolítja a vérből a koleszterint és a májba szállítja azt.
HIPERGLIKÉMIA
Magas vércukorszinttel járó állapot. Éhgyomri hiperglikémiának nevezzük, ha a vércukorszint a kívánt érték felett marad legalább 8 órás éhezést követően is. Postprandiális hiperglikémiának nevezzük, ha a vércukorszint a kívánt érték felett marad a táplálék elfogyasztása után 1-2 órával.
HIPOGLIKÉMIA
A normálisnál alacsonyabb vércukorszinttel járó állapot. Tünetei: éhségérzet, idegesség, remegés, izzadás, szédülés vagy kóválygás, álmosság és zavartság. A kezeletlen hipoglikémia tudatvesztéshez vezethet. A hipoglikémia szénhidrátban gazdag étel (pl. szőlőcukor-tabletta vagy gyümölcslé) fogyasztásával kezelhető. Ha az illető nincs tudatánál vagy nem tud nyelni, akkor glükóz injekcióval lehet kezelni. A hipoglikémiát az inzulinreakciók közé is sorolják.
HORMONOK
Bizonyos szervekben előállított vegyi anyag, mely a véráramba ürül és a szervezet bizonyos működéseit indítja be vagy szabályozza.
INKRETIN
A tápcsatorna sejtjei által termelt hormon.
INZULIN
A hasnyálmirigy által termelt hormon, mely lehetővé teszi, hogy a szervezet a szőlőcukrot energiaforrásként tudja hasznosítani.
KALÓRIA
A táplálék által nyújtott energiát jelölő egység. A szénhidrátok, a fehérjék, a zsírok és az alkohol is tartalmaz kalóriát. A szénhidrátok és a fehérjék grammonként 4 kalóriát tartalmaznak, a zsírok 9 kalóriát és az alkohol pedig 7 kalóriát grammonként.
KETONOK
Kémiai anyagok, melyek akkor keletkeznek, amikor a szervezet glükóz helyett zsírokat használ energiaforrásként.
KOLESZTERIN
A máj által termelt és a vérben található zsírok. Néhány ételben is megtalálhatók. A szervezet a koleszterint hormonok és sejtfalak építésére használja.
LDL (KÁROS) KOLESZTERIN
Kis sűrűségű lipoprotein (fehérjével kevert vérzsír), mely a koleszterint szállítja a vérben mindenhova, ahol a szervezetnek szüksége van rá a sejtek helyreállításához. A felesleges LDL-koleszterin lerakódik az ütőerek falának belső felszínén.
MÁJ
Nagy méretű szerv, mely számos funkciót lát el, pl. a méregtelenítést, cukortermelést és raktározást.
SZÉNHIDRÁT
A 3 fő tápanyag egyike. Szénhidrátot tartalmaz a keményítő, a zöldségfélék, a tejtermékek és a cukor. Szervezetünk ezeket glükózzá változtatja, ez kihathat a vércukorszintre is.
TESTTÖMEGINDEX (BMI)
A testtömeg és a személy magasságának arányszáma. A BMI-t annak meghatározására használják, hogy valaki sovány, normális testsúlyú, túlsúlyos vagy kövér-e.
TRIGLICERIDEK
A zsír tárolási formája a szervezetben.
VÉRCUKOR
A vérben található cukor, a szervezet fő energiaforrása, vércukornak is nevezik.
VÉRCUKORSZINT
A vér meghatározott mennyiségében található glükóz vagy cukor.
VÉRCUKORSZINTMÉRŐ
Kis, hordozható eszköz, mellyel a cukorbetegek vércukorszintjüket tudják mérni. A bőrt egy vékony tűvel megszúrva egy csepp vért nyerünk, ezt kell az eszköz tesztcsíkjára helyezni. A legtöbb mérőműszer digitális érték formájában adja meg a vércukorszintet.
VÉRNYOMÁS
A vérerek falának belsejére kifejtett erő. A vérnyomást hányadosként szokták megadni (például 120/80). Az első érték a szisztolés (amikor a szív a vért az artériákba nyomja), a második pedig a diasztolés (a szív nyugalmi állapotában mért) értéket jelzi.
VESÉK
Derékmagasságban középtájon elhelyezkedő, bab alakú páros szerv, melyek a bomlástermékeket kiszűrik a vérből, és vizeletet állítanak elő.
ZSÍROK
1. A 3 fő tápanyag egyike. Zsírtartalmú táplálék pl. a zsír, a vaj, a margarin, salátadressing, olajok, magvak, húsféleségek, szárnyasok, halak és egyes tejtermékek.
2. A kalóriatöbbletet testzsír formájában raktározzuk, mely a szervezetnek tartalékenergiát és egyéb funkciókat biztosít.
2. A kalóriatöbbletet testzsír formájában raktározzuk, mely a szervezetnek tartalékenergiát és egyéb funkciókat biztosít.