A vércukorszint ellenőrzése, mérése

A normálishoz közeli vércukorszint segítségével jobban érzi majd magát és csökkentheti a hosszú távú szövődmények kialakulásának kockázatát. A gondos ellenőrzés az egyetlen útja annak, hogy vércukorszintje a kívánt tartományban legyen.

A vércukorszint mérésének jelentősége

A kutatók kimutatták, hogy a normálishoz közeli vércukorszint csökkenti a szemet, a vesét és az idegeket érintő szövődmények kialakulásának valószínűségét. Cukorbetegségének gondozásához szükség lesz a vércukorszint követésére és folyamatosan ellenőriznie kell, hogy az a kívánt tartományban van-e.

1. Végeztessen HbA1Cmérést

A HbA1C mérés laboratóriumi vizsgálat, amely visszamenőleg az utolsó 2-3 hónapban a vérben található cukor szintjét mutatja meg, azaz, a vércukorszintje mennyire volt megfelelően kontrollálva ebben az időszakban.

Beszélje meg orvosával, hogy milyennek kell lennie HbA1C-szintjének. Ha HbA1C-szintje magasabb az ajánlottnál, tegyen meg mindent a célérték elérése érdekében, mert minden lépés segíthet a diabétesszel összefüggő problémák kockázatának elkerülésében.

A Magyar Diabetes Társaság, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) és az Európai Kardiológus Társaság (European Society of Cardiology, ESC) irányelvei szerint a legtöbb cukorbetegnél az ajánlott HbA1C-szint 7,0% körül van. Orvosa meghatározza majd az Ön számára megfelelő HbA1C szintet.

2. A vércukorszint követése

Az otthon végzett vércukorszint-mérés segítségével ellenőrizni tudja, hogy a táplálék, a mozgás és a gyógyszerek hogyan hatnak a vércukorszintjére. Írja fel vércukor értékeit, hogy orvosa is meg tudja ismerni annak alakulását. Ezek a feljegyzések segítenek Önnek abban, hogy diabéteszét napi szinten vagy akár óránként követni tudja.

  • Használjon vércukormérőt, hogy ellenőrizhesse glükóz szintjét (éhgyomri, étkezés utáni mérések). A modern vércukormérő készülékek kismennyiségű vérmintából gyorsan mérnek, és pontos eredményt adnak. Kövesse a készülékhez adott utasítást, hogy a méréstechnikai problémákat elkerülje. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan juthat kedvező áron vércukormérőhöz. 1-es, és inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbetegségben (inzulinterápia esetén) a biztosító a készülék és tesztcsík ellátást támogatja.

  • Kérdezze meg orvosát, hogy mikor és milyen gyakran kell mérnie vércukorszintjét.
    A betegek általában étkezés előtt, után és/vagy lefekvéskor mérik vércukrukat. Az inzulinra állított betegeknek általában több mérésre van szükségük, mint azoknak, akik nem használnak inzulint. Kérdezze meg orvosát, hogy mikor és milyen gyakran kell mérnie vércukorszintjét.

3. Ismerje meg az egyes vércukorszint-tartományok jelentését

A Magyar Diabetes Társaság szerint a legtöbb cukorbeteg számára az alábbi tartomány tekinthető normálisnak:
Éhgyomri (FPG): 6,0 mmol/l-nél kevesebb
Étkezés utáni (PPG): 7,5 mmol/l-nél kevesebb
Kérdezze meg orvosát, hogy Önnek milyen tartomány a megfelelő.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

Kapcsolódó oldalak

Ingadozó vércukorszint
Az alacsony vércukorszint