Az alacsony vércukorszint tünetei és kezelése

HIPOGLIKÉMIA

Hipoglikémiáról akkor beszélünk, ha a vércukorszint 3,9 mmol/l alá csökken. Esetenként e vércukor-határérték felett is észlelhető hipoglikémiás tünetegyüttes, olykor pedig 3,0 mmol/l alatti vércukor-értéket is tünetek nélkül észlelünk. Fontos ezért a vércukorszint rendszeres ellenőrzése. Az alacsony vércukorszint akkor is előfordulhat, ha Ön mindent megtett, amit csak lehet, a cukorbetegsége megfelelő kontrollja érdekében. Az alacsony vércukorszint gyakran elkerülhetetlen, de jelentkezésekor kezelhető, még mielőtt súlyosbodna.

Alacsony vércukorszint tünetei

Mit kell tennie, ha alacsony a vércukorszintje?

 1. Ha vércukorszintje 3,9 mmol/l alá csökken, vagy ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, „gyors segélyként” fogyassza az alábbi italok valamelyikét:
  • 1 pohár tej
  • 2 dl 100%-os gyümölcslé
  • 2 dl szénsavas üdítő (a hagyományos, nem cukormentes változatból). A gyorsan felszívódó szénhidrát után feltétlenül egyen kenyérfélét, hogy a vércukor újbóli leesését megakadályozza.
 2. Amennyiben 3,0 mmol/l alatti vércukor-értéket mér, a fenti terápiát 2-3 szem szőlőcukor elfogyasztásával kezdje.
  Mindig legyen Önnél szőlőcukor!
 3. 20–30 perc múlva mérje meg ismét vércukrát.
 4. Ha nem érzi jobban magát vagy vércukorszintje még mindig alacsony (3,0 mmol/l alatt) forduljon orvoshoz!
 5. Keresse fel orvosát, ha vércukorszintje egy héten belül többször is alacsony.

A rövid- és hosszú távú következmények elkerülése érdekében alaposan ügyeljen a megfelelő vércukor értékekre, és kezelje állapotát, amennyiben az bármilyen irányban eltér az Ön számára javasoltaktól.

Ha Ön is tapasztalt hasonló tüneteket, keresse fel kezelőorvosát az itt letölthető kérdőív kitöltése után.

Mi okozhat hipoglikémiát?

Dr Lukács Krisztina, diabetológus, Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika

Cukorbetegekben a hipoglikémia általában összefügg a vércukorszint csökkentésére alkalmazott gyógyszeres terápiával, de lehet számos kezeléstől független oka is.

Hipoglikémiát okozhatnak:

 • az inzulin vagy az inzulinelválasztását fokozó gyógyszerek (pl. szulfonilureák), elsősorban a túl nagy dózis vagy egyéb „technikai okok” (nem megfelelő beadási mód, a rövid és hosszúhatású inzulin véletlen felcserélése) állnak a háttérben
 • nem elegendő szénhidrát fogyasztása az étkezés során, megkésett vagy kihagyott étkezés
 • hosszan tartó, megerőltető testedzés vagy intenzív fizikai munka ugyanannyi szénhidrát elfogyasztása és változatlan gyógyszerdózis mellett
 • alkohol (különösen tömény szeszesitalok) fogyasztása
 • bizonyos betegségek (pl. hasmenés, mellékvese-elégtelenség, vesebetegség, gasztroparézis)
 • hormonális okok (menstruáció során, terhesség korai szakaszában)
 • időjárási frontok

Miért veszélyes a hipoglikémia?

Bár a hipoglikémiás tünetek közvetlenül is kellemetlenek a beteg számára, a rosszullétek fő veszélye, hogy az esetleges szövődmények jelentősen ronthatják a cukorbetegek életminőségét és életkilátásait. Az esetek döntő többségét jelentő, enyhébb tünetekkel járó hipoglikémiás epizódokat a beteg önmaga képes rendezni. Ugyanakkor a súlyos hipoglikémia – amikor az agy szőlőcukor-ellátása vészesen lecsökken – zavartsággal, görcsrohamokkal járhat és kóma is kialakulhat, melyek kezelése mindenképpen külső segítséget igényel, és késői felismerés esetén maradandó agykárosodást (stroke, agyvérzés, agylágyulás, agyérgörcs) vagy akár a beteg halálát is okozhatják. Külön veszélyt jelent az éjszaka fellépő, rejtett (meg nem érzett) hipoglikémia, mely során szívritmuszavar, szívinfarktus vagy hirtelen szívhalál is előfordulhat.

Milyen gyakori cukorbetegeknél a hipoglikémia?

Bár az 1-es típusú cukorbetegeknél sokkal gyakoribb a hipoglikémia előfordulása (enyhe: 2/hét, súlyos: 3,2/év) mint a 2-es típusú diabéteszeseknél (enyhe: 2-10/év, súlyos: 0,1-0,7/év), a 2-es típusú cukorbetegek közül is minden harmadik egyén elszenved élete folyamán valamilyen hipoglikémiás epizódot.
Ugyanakkor a hipoglikémia előfordulási gyakoriságát vizsgáló tanulmányok megállapították azt is, hogy a betegek az összes hipoglikémiás epizód kevesebb, mint 50%-át észlelik, azaz az alacsony vércukorszinteknek akár a fele tünetmentesen és/vagy fel nem ismerten zajlik.

Vannak különösen veszélyeztetett betegek?

A potenciálisan súlyos következmények miatt kiemelten fontos a hipoglikémia kockázatának becslése.

Rizikófaktorok:

 • 1-es típusú diabétesz (saját inzulintermelés hiánya)
 • Fiatal vagy idős életkor
 • Hosszabb diabétesztartam
 • Szoros vagy rossz anyagcserekontroll (alacsony vagy magas HbA1c-szint)
 • Inzulin-, vagy az inzulin elválasztását fokozó gyógyszeres terápia
 • Csökkent hipoglikémia-érzet
 • Megelőző súlyos hipoglikémia
 • Társbetegségek (pl. vesebetegség, gasztroparézis)

Megelőzhető-e a hipoglikémia?

A diabétesz-gondozás során a hipoglikémia-kockázat előrejelzése mellett a súlyos hipoglikémia előfordulásának megakadályozása is alapvető feladat, ennek pedig a hipoglikémia-érzet elvesztésének meggátlása, vagyis a beteg által kezelhető, enyhe hipoglikémiás epizódok számának lehetőség szerinti minimumra csökkentése a feltétele.
Szerencsére ma már léteznek olyan vércukorszint csökkentő gyógyszerek, amelyek alkalmazása során nem vagy csak nagyon ritkán alakul ki hipoglikémia. Ilyen pl. a metformin, akarbóz, SGLT-2-gátlók vagy az inkretin rendszerre ható szerek. Az utóbbiak közé tartoznak a tablettában szedhető DPP-4 gátlók és az injekciós formában alkalmazható GLP-1 receptor agonisták, melyek élettani úton hatva csak akkor és olyan mértékben fejtik ki vércukorcsökkentõ hatásukat, amennyire a bevitt szénhidrát mennyisége igényli azt.

Mit tehet a beteg?

Mind a nemzetközi, mind a hazai diabetológiai irányelvek rendszeres vércukor-önellenőrzést javasolnak valamennyi cukorbeteg számára a diabétesz-gondozás keretén belül. A vércukor-önellenőrzés révén az enyhe hipoglikémiás epizód korai felismerésével az állapot súlyosbodása elkerülhető, és a nem megfelelő vércukorértékek korrigálásával a vércukorszintek ingadozása is mérsékelhető.
Ma már az új generációs okos vércukormérők kis vércseppből rendkívül gyorsan képesek a vércukorszint igen pontos meghatározására, a legmodernebb készülékek pedig a tárolt mérési eredmények alapján értékelik és jelzik a betegnek a hipoglikémia fokozott kockázatát is, ezáltal lehetőséget teremtve a korai terápia-módosítással a súlyos hipoglikémia elkerülésére és a betegbiztonság növelésére.

FONTOS

A fokozott hipoglikémia kockázatú betegek számára ajánlott azonosító kártya vagy egészségügyi figyelmeztető karperec használata, amivel szükség esetén tájékoztatni tudják a környezetükben lévő embereket állapotukról, az alkalmazott gyógyszerekről és segítséget tudnak kérni.

Alacsony vércukorszint tünetei
Alacsony vércukorszint tünetei

Kapcsolódó oldalak

Vércukornapló
A vércukorszint ellenőrzése
Alacsony vércukorszint tünetei
Alacsony vércukorszint tünetei

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.