Ingadozó vércukorszint

Ismerje meg az egyes vércukorszint-tartományok jelentését!

Magas vércukorszint

Ha az Ön vércukorszintje magas (hiperglikémia), az alábbi gyakori tüneteket tapasztalhatja: száraz száj, szomjúság, gyakori vizelés, fáradtság, homályos látás. Ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket is tapasztalja, mérje meg azonnal vércukorszintjét.
Magas vércukorszintet a túlzott étkezés, a szokásosnál kevesebb mozgás, betegség vagy stressz okozhat, vagy szükség lehet az Ön diabétesz-gyógyszereinek ismételt beállítására.

Alacsony vércukorszint

Az alacsony vércukorszintet (hipoglikémia) általában a szokásosnál kevesebb táplálékbevitel, a szokásosnál több mozgás okozhat, a diabétesz kezelésére használt gyógyszerek (pl. inzulin) dózisa nem felel meg az Ön szükségleteinek. Keresse fel orvosát, ha többször is előfordul, hogy alacsony a vércukorszintje. Nagyon fontos még, hogy felismerje az alacsony vércukorszint tüneteit és tudja, hogy hogyan kell azt hatékonyan gondozni.
Ha vércukorszintje alacsony, idegessé, erőtlenné válhat, izzadhat éhségérzetet és fáradtságot tapasztalhat. Eleinte enyhébb formában jelentkezhetnek a tünetek, de ha kezelés nélkül maradnak, rosszabbodhatnak. Ha Ön alacsony vércukorszintre utaló jeleket tapasztal, végezzen azonnal mérést. Ha vércukor értéke 3,9 mmol/l alá esik, igyon azonnal szénhidrátot tartalmazó folyadékot, például 2 deciliter narancslevet, tejet, vagy fogyasszon el 2-3 szőlőcukrot. A gyorsan felszívódó szénhidrát után feltétlenül egyen kenyérfélét, hogy a vércukor újbóli leesését megakadályozza. Amennyiben vércukorszintje nem emelkedik, szükség lehet az eljárás megismétlésére 15-20 percen belül. A várakozás nem biztonságos. Családja, barátai és munkatársai tudjanak arról, hogy Önnél előfordulhat hipoglikémiás esemény.

Hogyan segíthet megelőzni a vércukorszint ingadozását?

  • Tartsa be minél pontosabban a napi étkezésének, mozgásának szokásos menetét, és ne feledje bevenni gyógyszereit.
  • Az előírásnak megfelelően mérje vércukorszintjét, és ismertesse orvosával a mérési eredményeket.
  • Tűzzön ki a testsúlyára, mozgására, vércukorszintjére és HbA1C –szintjére vonatkozó célokat orvosával együtt.
  • Sürgősségi helyzetre felkészülve viseljen magán valamit, pl. egy nyakláncot, egy karkötőt, amin tudathatja másokkal, hogy cukorbeteg, vagy hordjon magával iratai között feljegyzést erről.
  • Mindig legyen Önnél szénhidrát (pl. szívószálas üdítő) arra az esetre, ha leesne a vércukorszintje.

Keresse fel orvosát, ha gyakran tapasztal magas vagy alacsony vércukorszintet! Táplálkozásában, mozgásában vagy gyógyszereit tekintve változtatásra lehet szükség.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

Kapcsolódó oldalak

Vércukornapló
Az alacsony vércukorszint