Mit kell tudnunk a cukorbetegségről?

Ha Önnek 2-es típusú diabétesze van, sok cukor halmozódik fel a vérben, amely súlyos egészségkárosodást okozhat. A cukorbetegség gondozásának fontos része, hogy megértse a diabétesz vércukorszintre gyakorolt kedvezőtlen hatását.

Mi a diabétesz?

Testünk az elfogyasztott táplálék nagy részét cukorrá (glükóz) alakítja, amely azután eljut a test sejtjeibe, ahol energiaként hasznosul. A hasnyálmirigy egy inzulin nevű hormont termel, amely ezt a folyamatot szabályozza. Az inzulin a vérben lévő cukrot a sejtekbe juttatja, ezáltal a vérben lévő cukor mennyiségét normális szinten tartja.

Cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, vagy a termelt inzulin nem hatékony a szervezetben. Mindkét esetben a cukorszint nincs megfelelően szabályozva, és a vérben lévő cukor mennyisége megnő.

A diabétesz főbb típusai a következők:

  1. Az 1-es típusú diabétesz elsősorban gyermekekben, serdülőkben, vagy fiatal felnőttekben alakul ki. A diabétesznek ebben a típusában a hasnyálmirigy sejtjei nem termelnek többé inzulint.
  2. A 2-es típusú diabétesz a cukorbetegség leggyakoribb formája, és bármely életkorban kialakulhat. Ennél a típusnál a szervezet nem termel elegendő inzulint vagy a szervezet által termelt inzulin nem hat megfelelő módon.
  3. A gesztációs vagy terhességi diabétesz a terhesség alatt alakul ki, általában elmúlik, miután a baba megszületett. Azok a nők azonban, akiknél ez a fajta diabétesz kialakult, hajlamosabbak a későbbi 2-es típusú diabéteszre.

A 2-es típusú diabétesz okai

A 2-es típusú diabétesz diagnózisa előtt inzulinrezisztencia alakul ki, ezért a zsír-, izom- és májsejtek nem tudják az inzulint megfelelően felhasználni. Először a hasnyálmirigy még több inzulin termelésével próbálja ellensúlyozni a megnövekedett igényt, azonban előbb – utóbb a hasnyálmirigy sejtjei már nem működnek hatékonyan, a hasnyálmirigy elveszti a szabályozó képességét.

A túlsúlyosság és az inaktivitás növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát, illetve a cukorbetegség kialakulására öröklött hajlam is szerepet játszhat a diabétesz kialakulásában

Ha Önnél 2-es típusú diabéteszt diagnosztizáltak, sok mindent tehet, hogy hatékonyan kezelje betegségét.

Például:

  • Egészséges táplálkozás
  • Testmozgás
  • Az egészséges testsúly elérése
  • Gyógyszeres kezelés
  • Normális vérnyomás és vérzsír (koleszterin, triglicerid) értékek elérése

Orvosa rendszeres kontrollt javasolhat Önnek cukorbetegsége gondozása céljából. Fontos, hogy együttműködjön orvosával, hogy együtt megtalálják a megfelelő kezelési módot.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.