Hozzávalók 1 tepsihez kb. 24 db csigához:

Tésztához

  • 400 g finomlisztalmás mandulás
  • 100g durumliszt
  • 5 evőkanál eritritol
  • csipetnyi konyhasó
  • 80 g vaj
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 kávéskanál cukor az élesztő felfuttatásához

Töltelék

  • 2 közepes alma
  • 10 g vaj
  • 80 g darált mandula
  • 5 evőkanál eritritol
  • 1 teáskanál fahéj
  • 50 g olvasztott vaj-a csigák lekenéséhez

Almás-mandulás töltelék elkészítése

Az almákat megmossuk, magházukat eltávolítjuk. Nagylyukú reszelőn lereszeljük, a vajon megpároljuk, kb. 5 perc után hozzáadjuk az eritritolt, a darált mandulát és a fahéjat.

Tészta elkészítése

Kenyérsütő gépben kelesztve:
A vajat megolvasztjuk, elkeverjük a hideg tejjel. A kenyérsütő előírásának megfelelő sorrendben beleöntjük a formába az élesztőt, a sót, a liszteket, a vajas tejet, a tojást (egész tojást és egy sárgáját) a megfelelő kelesztő programon elkészítjük a tésztát.

Hagyományos módon

Langyos tejben elkeverjük a cukrot, felfutatjuk benne az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a tejet, a sót, a tojást és a langyos vajat. Kidolgozzuk, megdagasztjuk a tésztát. Hagyjuk kelni 1-1,5 óra hosszat – kb. 2-3-szoros térfogatúra kell nőnie.

Csigák elkészítése

Lisztezett felületen fél cm vastagra kinyújtjuk a tésztát. Megkenjük az almás-mandulás töltelékkel. Feltekerjük, majd éles késsel kb. másfél cm magas csigákat vágunk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a csigákat, 10 percet kelni hagyjuk őket, tetejüket olvasztott vajjal lekenjük. Előmelegített sütőben 200 fokon (légkeveréses: 180 fokon) 10 percig, majd 170 fokon (légkeveréses: 150 fokon) további 10 percig sütjük. Ha sütés közben nagyon pirulna, fedjük be alufóliával, nehogy megégjen!

1 darab csiga energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 160 kcal
Szénhidrát: 18 g
Fehérje: 4 g
Zsír: 7 g
Rost: 2 g

 

Szálka Brigitta dietetikus receptje