Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

  • 4 db [1 db ≈ 45 g] szikkadt korpás kifli
  • 300 ml [75 ml] 1,5 %-os tej – a kiflik leöntéséhez
  • 100 ml [25 ml] 1,5 %-os tej – mákos részhez
  • 100 g [25 g] darált mák
  • 1 alma
  • 4 púpos evőkanál [1 púpos evőkanál] eritritol
  • 20 g [5 g] mazsola
  • 1 db bio narancs héja lereszelve

vaníliamártás

  • 400 ml [100 ml] 1,5 %-os tej
  • 20 g vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál eritritol

Elkészítés

A kifliket felkarikázzuk. A kiflik leöntéséhez való tejet meglangyosítjuk. Az almát megtisztítjuk, meghámozzuk nagylyukú reszelőn lereszeljük. A kiflikarikákat meglocsoljuk langyos tejjel. A reszelt almát elkeverjük a darált mákkal, az édesítőszerrel, hozzáadjuk a mazsolát és a narancshéjat. Pár percig főzzük, majd tejjel lágyítunk a krémen. Hozzáadjuk a kiflikhez a mákos masszát, átforgatjuk a masszában, majd levesszük a tűzről.

A vaníliamártás készítéséhez a tej kb. tized részét félre tesszük, a többit lassú tűz mellett felforraljuk. A pudingport csomómentesre keverjük a félretett tejjel az édesítőszerrel majd a forrásban levő tejhez csorgatjuk.

Langyosan és behűtve egyaránt finom.

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 360 kcal
Szénhidrát: 43 g
Rost: 6 g
Zsír: 13 g
Fehérje: 16 g

Szálka Brigitta dietetikus receptje