Hozzávalók 2 tepsihez (kb 40 db):

  • 300 g finomliszttúros pogácsa durum lisztel
  • 200 g durumliszt
  • 3 teáskanál só
  • 500 g túró
  • 250 g vaj/ margarin
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej 100ml
  • 1/2 kg liszt mennyiségéhez való élesztő (1 csomag porélesztő vagy 1/2 db friss élesztő)
  • 1 kávéskanál cukor az élesztő felfuttatásához
  • 40 g reszelt sajt
  • 1 kisméretű tojás a pogácsák lekenéséhez
  • sütőpapír

A kétféle lisztet elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat. Az áttört túróhoz hozzáadjuk a tojást, a tejben felfuttatott élesztőt, majd a lisztes keverékhez adjuk, összegyúrjuk a tésztát. Egy éjszakára vagy legalább fél napra hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán kb. 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk, 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott pogácsákat sütőlapra helyezzük, 10-15 percig kelesztjük. Tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített, 200 fokos sütőben (légkeveréses 180 fokos) készre sütjük.

1 darab pogácsa energia- és tápanyagtartalma körülbelül:
Energia: 115 kcal
Szénhidrát: 9 g
Fehérje: 4 g
Zsír: 6 g
Rost: 0,4 g

Szálka Brigitta dietetikus receptjei