Hozzávalók 4 személyre

[a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

Bolognai szósz:

  • 320 g [80 g] darált csirkemellbolognai spagetti
  • 1 db [1/4 db] petrezselyem gyökér
  • 200 g [50 g] gomba
  • 4 evőkanál [1 evőkanál] napraforgó- vagy olívaolaj
  • 4 dl [1 dl] natúr passzírozott paradicsom (házilag cukor nélkül eltett vagy készen vásárolt)
  • 2 gerezd [1/2 gerezd] zúzott fokhagyma
  • 1 kávéskanál szárított oregano
  • 1 kávéskanál kakukkfű vagy 2-3 friss kakukkfű ágacska
  • 1 csapott kávéskanál szárított rozmaring vagy néhány friss rozmaring levél
  • 1 kávéskanál bazsalikom vagy friss bazsalikom bóbiták
  • 2 teáskanál [1 kávéskanál] konyhasó

Tészta

  • 160 g [40 g] teljes kiőrlésű spagetti
  • 2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj
  • 40 g [10 g] light sajt

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a gyökeret aprítógépen felaprítjuk, vagy lereszeljük. A gombát vékonyra szeljük. A vöröshagymát az étolajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pároljuk, majd a zöldségeket (először a sárgarépát és a gyökeret, végül a gombát). Ízesítjük: zúzott fokhagymával, oreganóval, kakukkfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal és konyhasóval. Felöntjük a passzírozott paradicsommal és 15-20 perc alatt készre főzzük. Közben elkészítjük a tésztát. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük agyon, hagyjuk roppanósan, így kedvezőbb lesz a felszívódása. A leszűrt tésztát olívaolajjal megcsepegtetjük, elkeverjük. A tálaláskor a spagettire merjük a bolognai szószt, reszelt sajttal és friss fűszernövényekkel díszítve kínáljuk.

1 adag energia-és tápanyagtartalma:
Energia: 418 kcal
Szénhidrát: 38 g
Fehérje: 33 g
Zsír: 14 g
Rost: 7 g

Szálka Brigitta dietetikus receptjei