Hozzávalók 4 személyre
[a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]Húshoz
- 400 g [100 g] sertéskaraj vagy sovány sertéscomb
- 100 g [25 g] zöldborsó
- 1-2 db érett paradicsom
- 1 db paprika
- 1 csapott kávéskanál konyhasó
- 2 teáskanál fűszerpaprika
Páchoz
- 4 evőkanál [1 evőkanál] étolaj
- 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csapott kávéskanál konyhasó
- őrölt bors – ízlés szerint
Burgonya
- 1 kg [250 g] apró szemű újburgonya vagy parázsburgonya
- 2 evőkanál [1 teáskanál] étolaj
- 1 kávéskanál konyhasó
- sütőpapír a sütéshez
Előkészületek
A húst megmossuk, konyhai törlőkendőre téve felitatjuk róla a nedvességet, szeletekre, majd csíkokra vágjuk.
A páchoz a megtisztított vöröshagymát cikkekre vágjuk, a fokhagymával és a fűszerekkel összeturmixoljuk. Az elkészült fűszeres olajjal bepácoljuk a csíkokra vágott húst. Zárt edényben, hűtőszekrényben tárolva legalább 3 óra hosszat, de legjobb, ha egy egész napot állni hagyjuk. Ezzel a trükkel elérjük, hogy a hús puha, az étel szaftos lesz, anélkül, hogy sok zsiradék vagy zsíros húsok felhasználásával készülne.
A burgonyát alaposan megmossuk, az ép héj részeket rajta hagyjuk, mérettől függően félbe vagy negyedbe vágjuk.
Elkészítés
A bepácolt húst, zsírjára pirítunk, tűzről levéve ízesítjük fűszerpaprikával, konyhasóval, majd rádobjuk a csíkokra vágott paprikát és a paradicsomot. Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót és további 10 percig pároljuk vele.
A burgonyához a sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeverésest 180 fokra). Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük az előkészített burgonyát, megcsepegtetjük olajjal. Időnként kevergetve ropogósra sütjük. Csak az utolsó pillanatokban sózzuk meg!
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 531 kcal
Szénhidrát: 63 g
Rost: 11 g
Zsír: 19 g
Fehérje: 35 g
Szálka Brigitta dietetikus receptje