Hozzávalók 4 személyre

[a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

Húshoz

  • 400 g [100 g] sertéskaraj vagy sovány sertéscomb
  • 100 g [25 g] zöldborsó
  • 1-2 db érett paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 csapott kávéskanál konyhasó
  • 2 teáskanál fűszerpaprika

Páchoz

  • 4 evőkanál [1 evőkanál] étolaj
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csapott kávéskanál konyhasó
  • őrölt bors – ízlés szerint

Burgonya

  • 1 kg [250 g] apró szemű újburgonya vagy parázsburgonya
  • 2 evőkanál [1 teáskanál] étolaj
  • 1 kávéskanál konyhasó
  • sütőpapír a sütéshez

Előkészületek

A húst megmossuk, konyhai törlőkendőre téve felitatjuk róla a nedvességet, szeletekre, majd csíkokra vágjuk.

A páchoz a megtisztított vöröshagymát cikkekre vágjuk, a fokhagymával és a fűszerekkel összeturmixoljuk. Az elkészült fűszeres olajjal bepácoljuk a csíkokra vágott húst. Zárt edényben, hűtőszekrényben tárolva legalább 3 óra hosszat, de legjobb, ha egy egész napot állni hagyjuk. Ezzel a trükkel elérjük, hogy a hús puha, az étel szaftos lesz, anélkül, hogy sok zsiradék vagy zsíros húsok felhasználásával készülne.

A burgonyát alaposan megmossuk, az ép héj részeket rajta hagyjuk, mérettől függően félbe vagy negyedbe vágjuk.

Elkészítés

A bepácolt húst, zsírjára pirítunk, tűzről levéve ízesítjük fűszerpaprikával, konyhasóval, majd rádobjuk a csíkokra vágott paprikát és a paradicsomot. Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót és további 10 percig pároljuk vele.

A burgonyához a sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeverésest 180 fokra). Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük az előkészített burgonyát, megcsepegtetjük olajjal. Időnként kevergetve ropogósra sütjük. Csak az utolsó pillanatokban sózzuk meg!

1 adag energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 531 kcal

Szénhidrát: 63 g

Rost: 11 g

Zsír: 19 g

Fehérje: 35 g

Szálka Brigitta dietetikus receptje