LASAGNE PARADICSOMMÁRTÁSSAL

Hozzávalók 4 személyre

[a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

Darált húsos rész

  • 250 g [50 g] lasagne (száraztészta) lap
  • 240 g [60 g] darált csirkemell
  • 1 szár [30 g] sárgarépa
  • 1 szár [20 g] petrezselyemgyökér
  • 1 [1/4] fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj
  • 1 csapott teáskanál konyhasó

Paradicsomos rész

  • 400 ml [100 ml] passzírozott paradicsom
  • 1-4 gerezd fokhagyma – ízlés szerint
  • 1 kakukkfű ág vagy 1 kávéskanál szárított kakukkfű
  • 1 kis csokor bazsalikom vagy 1 kávéskanál szárított bazsalikom
  • 1 rozmaring ág – 1 kávéskanál szárított rozmaring
  • 1 kávéskanál szárított oregáno
  • 1 csapott kávéskanál konyhasó

Tejmártás

  • 200 ml [50 ml] 1,5 % zsírtartalmú tej
  • 2 evőkanál [1 teáskanál] étkezési keményítő

40 g [10 g] light mozzarella

Elkészítés

Darált húsos rész

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra vágjuk. A répákat lereszeljük, vagy aprítógép segítségével felaprítjuk. Az apróra vágott vöröshagymát az étolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált csirkemellet, fehéredésig pirítjuk, majd az aprított sárgarépával és fehérrépával további 10 percig pároljuk, sózzuk.

Paradicsommártás

A passzírozott paradicsomot ízesítjük a zöldfűszerekkel, sóval majd 10 percig főzzük. A paradicsommártás harmadát félretesszük a tálaláshoz, a további kétharmadot összekeverjük a darált hússal.

Tejmártás

Az étkezési keményítőt csomómentesre keverjük pár evőkanálnyi hideg tejjel, a többi tejet forrásig melegítjük. Amikor forrni kezd, hozzáöntjük a tejjel elkevert keményítőt.

Rétegezés: száraztészta, tejmártás, paradicsommártásos darált hús – ezeket ismételjük,  mozzarella sajt. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percen keresztül sütjük. Paradicsommártással körítve tálaljuk.

1 adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 442 kcal
szénhidrát: 55 g
rost: 3 g
zsír: 10 g
fehérje: 30 g

Szálka Brigitta dietetikus receptje