LASAGNE PARADICSOMMÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre
Darált húsos rész
- 250 g [50 g] lasagne (száraztészta) lap
- 240 g [60 g] darált csirkemell
- 1 szár [30 g] sárgarépa
- 1 szár [20 g] petrezselyemgyökér
- 1 [1/4] fej vöröshagyma
- 2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj
- 1 csapott teáskanál konyhasó
Paradicsomos rész
- 400 ml [100 ml] passzírozott paradicsom
- 1-4 gerezd fokhagyma – ízlés szerint
- 1 kakukkfű ág vagy 1 kávéskanál szárított kakukkfű
- 1 kis csokor bazsalikom vagy 1 kávéskanál szárított bazsalikom
- 1 rozmaring ág – 1 kávéskanál szárított rozmaring
- 1 kávéskanál szárított oregáno
- 1 csapott kávéskanál konyhasó
Tejmártás
- 200 ml [50 ml] 1,5 % zsírtartalmú tej
- 2 evőkanál [1 teáskanál] étkezési keményítő
40 g [10 g] light mozzarella
Elkészítés
Darált húsos rész
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra vágjuk. A répákat lereszeljük, vagy aprítógép segítségével felaprítjuk. Az apróra vágott vöröshagymát az étolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált csirkemellet, fehéredésig pirítjuk, majd az aprított sárgarépával és fehérrépával további 10 percig pároljuk, sózzuk.
Paradicsommártás
A passzírozott paradicsomot ízesítjük a zöldfűszerekkel, sóval majd 10 percig főzzük. A paradicsommártás harmadát félretesszük a tálaláshoz, a további kétharmadot összekeverjük a darált hússal.
Tejmártás
Az étkezési keményítőt csomómentesre keverjük pár evőkanálnyi hideg tejjel, a többi tejet forrásig melegítjük. Amikor forrni kezd, hozzáöntjük a tejjel elkevert keményítőt.
Rétegezés: száraztészta, tejmártás, paradicsommártásos darált hús – ezeket ismételjük, mozzarella sajt. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percen keresztül sütjük. Paradicsommártással körítve tálaljuk.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 442 kcal
szénhidrát: 55 g
rost: 3 g
zsír: 10 g
fehérje: 30 g
Szálka Brigitta dietetikus receptje