Hozzávalók 4 személyre
[a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]A lecsóhoz
- 4 db [1 db] nagyméretű paprika
- 4 nagy [1 db] paradicsom
- 16 db [4 db] koktélparadicsom
- 1 db salátacukkini
- 1 db padlizsán
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 evőkanál [1 evőkanál] olívaolaj
- 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 1 csapott kávéskanál kurkuma
- 1 csapott kávéskanál curry
- 1 csapott kávéskanál őrölt római kömény
- 2 csapott kávéskanál konyhasó
A párolt árpához
- 2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj
- 160 g [40 g], gersli, hántolt árpa
Előkészületek
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a többi zöldséget ízlés szerint csíkokra vagy kockára vágjuk.
Elkészítés
Az árpát a párolt rizshez hasonlóan készítjük: olajon átfuttatjuk, majd felöntjük kétszeres térfogatú forró vízzel. Addig pároljuk, amíg a leve el nem fő.
Az olívaolajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Tűzre visszahelyezve hozzáadjuk a nagy paradicsomokat (ha nem szeretjük a paradicsom héját, felhasználás előtt vágjunk rá kereszt alakot, pár percig pároljuk a hagymás szafton, ez után már könnyedén eltávolíthatjuk a zöldség héj részét). Hozzáadjuk a paprikát és a padlizsánt. Ízesítjük zúzott fokhagymával, konyhasóval, kurkumával, római köménnyel. 10 -15 perc párolás után hozzáadjuk a párolt árpát, a koktélparadicsomot és a cukkinit. Ezekkel csak pár percig pároljuk, hogy a cukkini roppanós maradjon.
A virslit késsel bevagdaljuk, teflon serpenyőben pár csepp olajon vagy (asztali) grillen megsütjük.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 290 kcal
Szénhidrát: 37 g
Rost: 10 g
Zsír: 15 g
Fehérje: 8 g
Szálka Brigitta dietetikus receptje