Hozzávalók 4 személyre

[a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

A lecsóhoz

  • 4 db [1 db] nagyméretű paprika
  • 4 nagy [1 db] paradicsom
  • 16 db [4 db] koktélparadicsom
  • 1 db salátacukkini
  • 1 db padlizsán
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál [1 evőkanál] olívaolaj
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1 csapott kávéskanál kurkuma
  • 1 csapott kávéskanál curry
  • 1 csapott kávéskanál őrölt római kömény
  • 2 csapott kávéskanál konyhasó

A párolt árpához

  • 2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj
  • 160 g [40 g], gersli, hántolt árpa

Előkészületek

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a többi zöldséget ízlés szerint csíkokra vagy kockára vágjuk.

Elkészítés

Az árpát a párolt rizshez hasonlóan készítjük: olajon átfuttatjuk, majd felöntjük kétszeres térfogatú forró vízzel. Addig pároljuk, amíg a leve el nem fő.

Az olívaolajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Tűzre visszahelyezve hozzáadjuk a nagy paradicsomokat (ha nem szeretjük a paradicsom héját, felhasználás előtt vágjunk rá kereszt alakot, pár percig pároljuk a hagymás szafton, ez után már könnyedén eltávolíthatjuk a zöldség héj részét). Hozzáadjuk a paprikát és a padlizsánt. Ízesítjük zúzott fokhagymával, konyhasóval, kurkumával, római köménnyel. 10 -15 perc párolás után hozzáadjuk a párolt árpát, a koktélparadicsomot és a cukkinit. Ezekkel csak pár percig pároljuk, hogy a cukkini roppanós maradjon.

A virslit késsel bevagdaljuk, teflon serpenyőben pár csepp olajon vagy (asztali) grillen megsütjük.

1 adag energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 290 kcal

Szénhidrát: 37 g

Rost: 10 g

Zsír: 15 g

Fehérje: 8 g

Szálka Brigitta dietetikus receptje