MUSTÁROS LENCSEFŐZELÉK SÜLT ZÖLDSÉGEKKEL ÉS VIRSLIVEL

Hozzávalók 4 személyre[a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

 

sült virslihez

  • 2 pár [100 g] zsírszegény (≈ 18 g zsírtartalmú) virsli
  • néhány csepp olívaolaj

 

sült zöldségekhez

  • 2 szár [50 g] sárgarépa
  • 1 szár [20 g] pasztinák – helyettesíthető petrezselyemgyökérrel
  • 2 közepes [50 g] burgonya
  • 1-4 gerezd fokhagyma – ízlés szerint
  • néhány csepp olívaolaj
  • 1 nejlonzacskó
  • 1 db sütőpapír

 

főzelékhez

  • 200 g [50 g] lencse
  • 1 fej [20 g] vöröshagyma
  • 100 g [20 g] 12%-os tejföl
  • ½ db citrom leve
  • 1 csapott evőkanál [1 mokkáskanál] mustár
  • 3-4 db babérlevél
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 1 teáskanál curry
  • 1 teáskanál konyhasó

Elkészítés

A lencsét előző este vagy az ételkészítés előtt hideg vízbe téve beáztatjuk, majd szűrőkanálon lecsepegtetjük. A virslit néhány csepp olajon megsütjük – lehetőleg abban az edényben, amiben a főzeléket is készítjük. A megsült virsliket tálalásig félretesszük.
A vöröshagymát az olajjal együtt botmixer segítségével pürésítjük. Ezen a vöröshagymás főzelékalapon átfuttatjuk a lencsét, fűszerezzük (babérlevéllel, római köménnyel, curryvel), majd felöntjük vízzel vagy alaplével.
A megtisztított zöldségeket a burgonyával és a fokhagymával együtt egy tiszta nejlon zacskóba tesszük, megcsepegtetjük olívaolajjal, majd összerázzuk a zöldséges zacskót, hogy egyenletesen átjárja a zöldségek felületét az olaj. Sütőpapírra kiterítve, 160 fokra előmelegített sütőben roppanósra sütjük.
Amikor a lencse már puha, a sűrítéshez a sült zöldségek közül kiválogatjuk a burgonyát. Kiveszünk néhány evőkanálnyit a lencséből, simára turmixoljuk a burgonyával, majd a főzelékhez adva besűrítjük. A sült fokhagymát fokhagymanyomóval összezúzzuk, hozzáadjuk a sült zöldségekkel együtt a főzelékhez. A tejfölt kanalanként hozzákeverjük a főzelékhez, az elkészült tűzről levett főzeléket ízlés szerint citromlével ízesítjük.

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma:

energia: 424 kcal
szénhidrát: 42 g
rost: 14 g
zsír: 18 g
fehérje: 22 g

Szálka Brigitta dietetikus receptje