MUSTÁROS LENCSEFŐZELÉK SÜLT ZÖLDSÉGEKKEL ÉS VIRSLIVEL
Hozzávalók 4 személyre[a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
sült virslihez
- 2 pár [100 g] zsírszegény (≈ 18 g zsírtartalmú) virsli
- néhány csepp olívaolaj
sült zöldségekhez
- 2 szár [50 g] sárgarépa
- 1 szár [20 g] pasztinák – helyettesíthető petrezselyemgyökérrel
- 2 közepes [50 g] burgonya
- 1-4 gerezd fokhagyma – ízlés szerint
- néhány csepp olívaolaj
- 1 nejlonzacskó
- 1 db sütőpapír
főzelékhez
- 200 g [50 g] lencse
- 1 fej [20 g] vöröshagyma
- 100 g [20 g] 12%-os tejföl
- ½ db citrom leve
- 1 csapott evőkanál [1 mokkáskanál] mustár
- 3-4 db babérlevél
- 1 kávéskanál római kömény
- 1 teáskanál curry
- 1 teáskanál konyhasó
Elkészítés
A lencsét előző este vagy az ételkészítés előtt hideg vízbe téve beáztatjuk, majd szűrőkanálon lecsepegtetjük. A virslit néhány csepp olajon megsütjük – lehetőleg abban az edényben, amiben a főzeléket is készítjük. A megsült virsliket tálalásig félretesszük.
A vöröshagymát az olajjal együtt botmixer segítségével pürésítjük. Ezen a vöröshagymás főzelékalapon átfuttatjuk a lencsét, fűszerezzük (babérlevéllel, római köménnyel, curryvel), majd felöntjük vízzel vagy alaplével.
A megtisztított zöldségeket a burgonyával és a fokhagymával együtt egy tiszta nejlon zacskóba tesszük, megcsepegtetjük olívaolajjal, majd összerázzuk a zöldséges zacskót, hogy egyenletesen átjárja a zöldségek felületét az olaj. Sütőpapírra kiterítve, 160 fokra előmelegített sütőben roppanósra sütjük.
Amikor a lencse már puha, a sűrítéshez a sült zöldségek közül kiválogatjuk a burgonyát. Kiveszünk néhány evőkanálnyit a lencséből, simára turmixoljuk a burgonyával, majd a főzelékhez adva besűrítjük. A sült fokhagymát fokhagymanyomóval összezúzzuk, hozzáadjuk a sült zöldségekkel együtt a főzelékhez. A tejfölt kanalanként hozzákeverjük a főzelékhez, az elkészült tűzről levett főzeléket ízlés szerint citromlével ízesítjük.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 424 kcal
szénhidrát: 42 g
rost: 14 g
zsír: 18 g
fehérje: 22 g
Szálka Brigitta dietetikus receptje