Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
rizses rész
- 160 g [40 g] barna rizs
- 320 ml [80 ml] forró víz
- 2 evőkanál [1 teáskanál] étolaj
káposztás rész
- 800 g [200 g] savanyú káposzta
- néhány csepp étolaj
húsos rész
- 350 g [70 g] darált csirkemell
- 1 szál [20 g] sárgarépa
- 1 cikk [20 g] zeller
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál konyhasó
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- 120 g [30 g] laktózmentes 12%-os tejföl
Elkészítés
párolt savanyú káposzta
A savanyú káposztát kicsavarjuk, lecsepegtetjük. Étolajon gyakori kevergetés mellett megpároljuk (nem ég le és nagyon kevés olajon is elkészíthető, ha teflon edényben végezzük ezt a műveletet).
párolt rizs
A rizst olajon átfuttatjuk, felöntjük 2-szeres térfogatú forró vízzel. Forró sütőben készre pároljuk.
darált húsos rész
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a fehérrépát lereszeljük, vagy konyhai aprítógépben apróra daráljuk. Étolajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk, majd tűzről lehúzva hozzáadjuk a fűszerpaprikát, tűzre visszahelyezve pedig a reszelt sárgarépát, fehérrépát. Ízesítjük sóval és őrölt fekete borssal, puhára pároljuk.
Rétegezés zsiradékkal kikent hőálló tálban, rétegrend az alábbi sorrenden: párolt savanyú káposzta, párolt rizs, párolt darált hús (ha magas edényben készítjük, ismételjük) az étel tetejét „spórolósan” kenjük meg tejföllel.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 485 kcal
Szénhidrát: 37 g
Rost: 13 g
Zsír: 24 g
Fehérje: 25 g
Szálka Brigitta dietetikus receptje