Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
SPENÓTFŐZELÉK
- 800 g [200 g] spenót
- 400 ml [100 ml] laktózmentes zsírszegény tej
- 4 csapott evőkanál [10 g] kukoricaliszt
- 2 evőkanál [1 teáskanál] napraforgóolaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál konyhasó
TOJÁSLEPÉNY
- 4 db [1 db] tojás
- 80 ml [20 ml] laktózmentes zsírszegény tej
- 2 csapott evőkanál [1 teáskanál] kukoricaliszt
- 1 db piros húsú paprika
- csipetnyi só
- metélőhagyma, petrezselyemzöld
- 80 g [20 g] laktózmentes füstölt sajt
Elkészítés
Ha friss parajból készítjük a főzeléket, először alaposan – levelenként – megmossuk, megtisztítjuk. A spenótot vagy a kész parajpürét az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, ízesítjük konyhasóval. Tejes-kukoricalisztes habarással sűrítjük (a kukoricalisztet kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, váltogatva hozzáadunk 1-2 evőkanálnyi tejet és főzőlevet, majd a maradék tejet is, végül a főzelékhez csurgatjuk, pár percig szelíd tűz mellett tovább főzzük). A fokhagymát tavaszi időszakban kiválthatjuk kis csokor medvehagymával.
A tojáslepény elkészítéséhez a tojásokat felverjük a tejjel és a kukoricaliszttel, hozzáadjuk a sót, a paprikát, a zöldfűszereket. Pár cseppnyi olajon teflon serpenyőben lepényeket készítünk – adagonként 1 db-ot. Az elkészült lepényeket megszórjuk reszelt sajttal. Azonnal tálaljuk.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 379 kcal
szénhidrát: 24 g
rost: 10 g
zsír: 22 g
fehérje: 21 g
Szálka Brigitta dietetikus receptje