Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

SPENÓTFŐZELÉK

  • 800 g [200 g] spenót
  • 400 ml [100 ml] laktózmentes zsírszegény tej
  • 4 csapott evőkanál [10 g] kukoricaliszt
  • 2 evőkanál [1 teáskanál] napraforgóolaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál konyhasó

TOJÁSLEPÉNY

  • 4 db [1 db] tojás
  • 80 ml [20 ml] laktózmentes zsírszegény tej
  • 2 csapott evőkanál [1 teáskanál] kukoricaliszt
  • 1 db piros húsú paprika
  • csipetnyi só
  • metélőhagyma, petrezselyemzöld
  • 80 g [20 g] laktózmentes füstölt sajt

Elkészítés

Ha friss parajból készítjük a főzeléket, először alaposan – levelenként – megmossuk, megtisztítjuk. A spenótot vagy a kész parajpürét az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, ízesítjük konyhasóval. Tejes-kukoricalisztes habarással sűrítjük (a kukoricalisztet kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, váltogatva hozzáadunk 1-2 evőkanálnyi tejet és főzőlevet, majd a maradék tejet is, végül a főzelékhez csurgatjuk, pár percig szelíd tűz mellett tovább főzzük). A fokhagymát tavaszi időszakban kiválthatjuk kis csokor medvehagymával.

A tojáslepény elkészítéséhez a tojásokat felverjük a tejjel és a kukoricaliszttel, hozzáadjuk a sót, a paprikát, a zöldfűszereket. Pár cseppnyi olajon teflon serpenyőben lepényeket készítünk – adagonként 1 db-ot. Az elkészült lepényeket megszórjuk reszelt sajttal. Azonnal tálaljuk.

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma:

energia: 379 kcal

szénhidrát: 24 g

rost: 10 g

zsír: 22 g

fehérje: 21 g

Szálka Brigitta dietetikus receptje