Hozzávalók 4 személyre

[a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
  • 2 nagy [nagyméretű cukkini fele] vagy 4 [1 db] kisebb méretű cukkini
  • 400 g darált csirkemell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál konyhasó
  • feketebors ízlés szerint
  • 160 g [40 g] rizskrém
  • 1 nagy csokor kapor
  • 160 g [40 g] barna rizs
  • 2 evőkanál [2 teáskanál] étolaj – a rizshez
  • 1 kávéskanál konyhasó
  • 4 vékony szelet növényi sajt

 

Elkészítés

A cukkinit burgonyahámozóval csíkosra „zebrásra”hámozzuk. Ha zsenge cukkinit használunk, hámozni sem szükséges. Félbe vágjuk, karlábé-vájóval vagy kiskanállal kimagozzuk. Forró vízzel felöntve pár perc alatt „roppanósra” főzzük (a másik lehetőség, hogy gőzben pároljuk). A főzővízből kivett cukkinit jéghideg vízzel leöblítjük, konyharuhán vagy konyhai törlőkendőn megszárítjuk.

Az olajon megpároljuk a darált csirkemellet, ízesítjük sóval, őrölt fekete borssal, apróra vágott kaporral.

A barna rizst meleg vízben megmossuk, étolajon átfuttatjuk, kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntjük, előmelegített sütőben készre pároljuk. A töltelékhez a párolt darált csirkemellet, a rizst a rizskrémmel összeverjük.

A sütéshez egy magas falú tepsit vagy egy nagy jénai edényt sütőpapírral kibélelünk, megtöltjük vele a cukkinit. A cukkinik tetejére vékonyra szeletelt növényi sajtot teszünk. Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.

1 adag energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 525 kcal
Szénhidrát: 50 g
Rost: 10 g
Zsír: 21 g
Fehérje: 33 g

 

Szálka Brigitta dietetikus receptje