Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

töltött karalábékhoz

  • 4 fej [1 fej] zsenge karalábé
  • 360 g [80 g] darált csirkemell
  • 40 g [10 g] előgőzölt barna rizs
  • 1 db tojás
  • csipetnyi só

főzelék részhez

  • 2 szál újsárgarépa
  • 80 g [20 g] csiperkegomba
  • 80 g [20 g] zöldborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 csapott evőkanál [1 csapott evőkanál] étkezési keményítő vagy kukoricaliszt
  • 120 ml [30 ml] 10%-os főzőtejszín
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 kávéskanál só
  • citromlé – ízlés szerint

Elkészítés

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A sárgarépát és a gombát kockára vágjuk. A vöröshagymát összeturmixoljuk az olajjal. A karalábékat félbe vágjuk, karalábévájóval kikanalazzuk. (Ha öregebb karalábét használunk, főzzük vagy pároljuk elő.)

Az olaj-hagyma keveréken megpároljuk a zöldségeket (sárgarépát, gombát, zöldborsót és a karalábéból megmaradt gömböket), elsőként a sárgarépát adjuk hozzá, hogy szép színt adjon a főzeléknek. Felöntjük adagonként kb. 2 dl vízzel, ízesítjük konyhasóval.

A darált húst, a barna rizst, a tojást, csipetnyi sóval egy tálban elkeverjük, majd ezzel a keverékkel megtöltjük a félbevágott karalábékat. Óvatosan – egy merőkanálba helyezve – a zöldségek közé „leeresztjük” a töltött karalábékat és puhára főzzük. Kb. 20 perc elteltével tejszínes habarással sűrítjük (az étkezési keményítőt kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd váltogatva hozzáadunk 1-2 evőkanálnyi főzőtejszínt és főzőlevet, végül a főzelékhez csurgatjuk és pár percig szelíd tűz mellett főzzük). Ízesítjük citromlével, apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.

1 adag energia- és tápanyagtartalma:

energia:495 kcal

szénhidrát: 36 g

rost: 7 g

zsír: 25 g

fehérje: 29 g

Szálka Brigitta dietetikus receptje