Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
töltött karalábékhoz
- 4 fej [1 fej] zsenge karalábé
- 360 g [80 g] darált csirkemell
- 40 g [10 g] előgőzölt barna rizs
- 1 db tojás
- csipetnyi só
főzelék részhez
- 2 szál újsárgarépa
- 80 g [20 g] csiperkegomba
- 80 g [20 g] zöldborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 4 csapott evőkanál [1 csapott evőkanál] étkezési keményítő vagy kukoricaliszt
- 120 ml [30 ml] 10%-os főzőtejszín
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 evőkanál étolaj
- 1 kávéskanál só
- citromlé – ízlés szerint
Elkészítés
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A sárgarépát és a gombát kockára vágjuk. A vöröshagymát összeturmixoljuk az olajjal. A karalábékat félbe vágjuk, karalábévájóval kikanalazzuk. (Ha öregebb karalábét használunk, főzzük vagy pároljuk elő.)
Az olaj-hagyma keveréken megpároljuk a zöldségeket (sárgarépát, gombát, zöldborsót és a karalábéból megmaradt gömböket), elsőként a sárgarépát adjuk hozzá, hogy szép színt adjon a főzeléknek. Felöntjük adagonként kb. 2 dl vízzel, ízesítjük konyhasóval.
A darált húst, a barna rizst, a tojást, csipetnyi sóval egy tálban elkeverjük, majd ezzel a keverékkel megtöltjük a félbevágott karalábékat. Óvatosan – egy merőkanálba helyezve – a zöldségek közé „leeresztjük” a töltött karalábékat és puhára főzzük. Kb. 20 perc elteltével tejszínes habarással sűrítjük (az étkezési keményítőt kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd váltogatva hozzáadunk 1-2 evőkanálnyi főzőtejszínt és főzőlevet, végül a főzelékhez csurgatjuk és pár percig szelíd tűz mellett főzzük). Ízesítjük citromlével, apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
energia:495 kcal
szénhidrát: 36 g
rost: 7 g
zsír: 25 g
fehérje: 29 g
Szálka Brigitta dietetikus receptje