Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

  • 1 csokor újhagyma
  • 2 fej [1/2 fej] vöröshagyma
  • 1 kisebb [20 g] burgonya
  • 4 evőkanál [4 evőkanál] fehér balzsamecet
  • 20 g [5 g] vaj
  • 80 ml [20 ml] 10%-os főzőtejszín
  • 1 húsleves kocka
  • 1 mokkáskanál konyhasó
  • őrölt feketebors ízlés szerint – elhagyható
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 4 szelet [30 g] teljes őrlésű kenyér
  • 4 szelet

Elkészítés

A megtisztított karikákra vágott hagymát vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a balzsamecetet, néhány percig kevergetve pároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott burgonyát. Felöntjük adagonként ≈ 0,5 dl vízzel, hozzáadjuk a húsleveskockát, 10 percig főzzük. Botmixerrel összeturmixoljuk, ismét felöntjük adagonként ≈1 dl vízzel további 1-2 percig forraljuk, majd lassan hozzácsorgatjuk a főzőtejszínt. Apróra vágott metélőhagymával és újhagyma zöldjével díszítjük. A kenyérszeletekből sütőben vagy grillsütőben sajtos pirítóst készítünk.

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma:

energia: 220 kcal

szénhidrát: 22 g

rost: 3 g

zsír: 9 g

fehérje: 8 g

Szálka Brigitta dietetikus receptje