Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

  • 1 kis fej (≈300 g) kelkáposzta [70 g]
  • 1 nagy (200 g) burgonya [50 g]
  • 1 db sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 pár [1/2 db] baromfi virsli
  • 4 [1] evőkanál zsírszegény (12%-os) tejföl
  • 4 [1] evőkanál étolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál konyhasó
  • 1 kávéskanál őrölt köménymag
  • 1 kávéskanál köménymag
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • őrölt fekete bors – ízlés szerint

Elkészítés

Az apróra vágott vöröshagymát az étolajon megpároljuk, tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprikát. A vöröshagymás alapon átfuttatjuk a karikára vágott sárgarépát, majd a kockára vágott burgonyát is. Ízesítjük, köménymaggal, majoránnával, ízlés szerint zúzott vagy egészben hagyott fokhagymával. A kelkáposztát cikkekre vágjuk és hozzáadjuk a többi zöldséghez, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. A levest fedő nélkül vagy félig lefedve főzzük – hogy a puffadást okozó illóolajok, távozzanak belőle. Amikor a káposzta megpuhult, hozzáadjuk a karikára vágott virslit. Hozzámelegítjük a tejfölt (a levesből a tejfölbe merünk 1-1 kanálnyit és elkeverjük vele, a műveletet addig ismételjük, amíg a tejföl hozzá nem melegszik a leveshez, ekkor hozzáöntjük).

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 324 kcal
Szénhidrát: 17 g
Rost: 5 g
Zsír: 19 g
Fehérje: 20 g

Szálka Brigitta dietetikus receptje