Hozzávalók 4 személyre

[a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]:

  • 40 g [10 g] szárított vargánya vagy más szárított gomba (friss gombából 400g-ot használjunk)gombakrémleves
  • 1db [1/4 db] sárgarépa
  • 1 db [1/4 db] petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb db [1/4 db] burgonya
  • 1 fej [1/4 fej] vöröshanyma
  • 3 evőkanál [pár csepp] napraforgó-vagy olívaolaj-ha olajban eltett aszalt paradicsommal készítjük, használhatjuk az aszalt paradicsom olaját !
  • 40 ml [10 ml] 10%-os főzőtejszín
  • 2 gerezd [1/2 gerezd] zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál konyhasó
  • 1 teáskanálnyi szárított kakukkfű vagy néhány friss kakukkfűág
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 8-10 db [2 db] aszalt paradicsom a tálaláshoz

A szárított gombát vízbe áztatjuk. A vizét ne öntsük ki, felhasználhatjuk később a leves felöntéséhez! A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A hagymát finomra, a sárgarépát, a gyökeret, a burgonyát kockára vágjuk. A vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd átfuttatjuk rajta a gombát és a zöldségeket.
Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ízesítjük konyhasóval, zúzott fokhagymával, kakukkfűvel.
Amikor a zöldségek megpuhultak, tűzről levéve, langyos víz hozzáadása mellett botmixerrel krémesre turmixoljuk. Tűzre visszatéve hozzámelegítjük a főzőtejszínt (külön edényben egy-egy evőkanálnyi leveslével elkeverjük a főzőtejszínt, folyamatos kevergetés mellett lassan a leveshez csurgatjuk). Mielőtt forrni kezd, levesszük a tűzről.
Apróra vágott petrezselyemzölddel és aszalt paradicsommal díszítve tálaljuk.

1 adag eneriga- és tápanyagtartalma:
Energia: 153 kcal
Szénhidrát: 10 g
Fehérje: 5 g
Zsír: 10 g
Rost: 8 g

Szálka Brigitta dietetikus receptjei