GOMBALEVES

Hozzávalók 4 személyre

 

[a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
  • 200 g [50 g] gomba, pl.: csiperke, vargánya, más erdei gombák (vegyesen)
  • 1 szár [30 g] sárgarépa
  • 1 szár [20 g] petrezselyemgyökér
  • 1 fej [20 g] vöröshagyma
  • 4 [1] teáskanál olívaolaj
  • 1 csokor zöldpetrezselyem
  • 1 kakukkfű és 1 rozmaring ágacska
  • 2-3 gerezd szárított paradicsom
  • 4 evőkanál [10 g] durum száraztészta (pl.: csillag, farfalline)
  • 1 kávéskanál konyhasó

Elkészítés

A megmosott, megtisztított zöldséget felszeleteljük, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk. A vöröshagymát az olívaolajjal együtt botmixerrel pürésítjük. A vöröshagymás alapon átpirítjuk a zöldségeket, hozzáadjuk a petrezselyemzöld felét, a fűszereket, legvégül a gombát. Felöntjük vízzel vagy alaplével. Ízesítjük konyhasóval. 5-10 perc elteltével, amikor a leves forrni kezd, hozzáadjuk a levestésztát és addig főzzük, amíg a tészta feljön a leves színére. Tálaláskor megszórjuk az apróra vágott petrezselyem másik felével.

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma:

energia: 147 kcal
szénhidrát: 15 g
rost: 6 g
zsír: 6 g
fehérje: 6 g

Szálka Brigitta dietetikus receptje