KUKORICAKRÉMLEVES
(mérsékelt fehérje, konyhasó, foszfor és kálium tartalmú változat)

 Hozzávalók 4 személyre
[a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

  • 120 g [30 g] csemegekukorica
  • 1 póréhagyma vagy újhagyma – apróra vágva
  • 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 4 evőkanál [1 evőkanál] 10%-os főzőtejszín vagy rizskrém
  • 1 evőkanál [1 mokkáskanál] étkezési keményítő
  • 2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj
  • 1 kávéskanál currypor
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • ízlés szerint: korianderlevél, chili
  • 1 csapott mokkáskanál konyhasó
  • 1 kis csokor koriander- vagy petrezselyemlevél apróra vágva

 

Elkészítés

A csemegekukoricát átfuttatjuk az olívaolajon, körülbelül harmadát félretesszük. Az edényben maradt kukoricával átpirítjuk a póréhagymát, ízesítjük konyhasóval, curryporral, római köménnyel, ízlés szerint chilivel, felöntjük vízzel, néhány percig főzzük, majd botmixer segítségével krémesre turmixoljuk. Tűzre visszahelyezve főzőtejszínnel vagy rizskrémmel és étkezési keményítővel behabarjuk. Levesbetétként hozzáadjuk a félretett kukoricaszemeket. Az apróra vágott koriander vagy petrezselyemlevéllel tálaljuk.

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 115 kcal
szénhidrát: 11 g
rost: 3 g
zsír: 6 g
fehérje: 2 g