KUKORICAKRÉMLEVES
(mérsékelt fehérje, konyhasó, foszfor és kálium tartalmú változat)
Hozzávalók 4 személyre
[a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
- 120 g [30 g] csemegekukorica
1 póréhagyma vagy újhagyma – apróra vágva
- 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
- 4 evőkanál [1 evőkanál] 10%-os főzőtejszín vagy rizskrém
- 1 evőkanál [1 mokkáskanál] étkezési keményítő
- 2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj
- 1 kávéskanál currypor
- 1 kávéskanál őrölt római kömény
- ízlés szerint: korianderlevél, chili
- 1 csapott mokkáskanál konyhasó
- 1 kis csokor koriander- vagy petrezselyemlevél apróra vágva
Elkészítés
A csemegekukoricát átfuttatjuk az olívaolajon, körülbelül harmadát félretesszük. Az edényben maradt kukoricával átpirítjuk a póréhagymát, ízesítjük konyhasóval, curryporral, római köménnyel, ízlés szerint chilivel, felöntjük vízzel, néhány percig főzzük, majd botmixer segítségével krémesre turmixoljuk. Tűzre visszahelyezve főzőtejszínnel vagy rizskrémmel és étkezési keményítővel behabarjuk. Levesbetétként hozzáadjuk a félretett kukoricaszemeket. Az apróra vágott koriander vagy petrezselyemlevéllel tálaljuk.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 115 kcal
szénhidrát: 11 g
rost: 3 g
zsír: 6 g
fehérje: 2 g