PALÓCLEVES
(mérsékelt fehérje, konyhasó, foszfor és kálium tartalmú változat)

Hozzávalók 4 személyre
[a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes – egy tányérnyi – adag mennyiségére vonatkoznak]

  • 200 g [50 g] sertéscomb vagy szűzpecsenye apró kockára vágva
  • 300 g [75 g] zöldbab, 2-3 cm-es szeletekre szelve
  • 2 nagyobb méretű sárgarépa [50 g] sárgarépa, karikára darabolva
  • 1 db [30 g] petrezselyemgyökér, karikára darabolva
  • 1 fej [20 g] vöröshagyma
  • 500 g [125 g] burgonya
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 4 evőkanál [1 evőkanál] napraforgó- vagy olívaolaj
  • 4 evőkanál [1 evőkanál] 12%-os tejföl/ rizskrém
  • 1 csapott kávéskanál konyhasó
  • friss vagy szárított kaporlevél – ízlés szerint
  • 3-4 db babérlevél
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika

 

Elkészítés

A vöröshagymát és a zúzott fokhagymát az olajjal együtt botmixer segítségével pürésítjük. Azért, hogy a burgonya kálium tartalmát csökkentsük – tetszés szerint: héjában vagy héj nélkül – előfőzzük, a meghámozott burgonyát kockára vágjuk. A hagymás alapon fehéredésig pirítjuk a húst, tűzről félretéve meghintjük fűszerpaprikával, ízesítjük kaporlevéllel, babérlevéllel, konyhasóval. A párolólevet kevés vízzel időnként pótoljuk, többször zsírjára pirítjuk a húst – ezzel a művelettel érjük el, hogy kevés konyhasó felhasználásával is ízletes levest kapjunk. A megpuhult húshoz hozzáadjuk a zöldségeket, felöntjük vízzel, további 20 percig főzzük a zöldségekkel, majd hozzáadjuk a burgonyát. A főzővízből kiveszünk 1-2 evőkanálnyit, elkeverjük a tejföllel vagy a rizskrémmel, óvatosan a leveshez csorgatjuk.

1 adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 355 kcal
szénhidrát: 36 g
rost: 11 g
zsír: 14 g
fehérje: 17 g