SÜLT FOKHAGYMAKRÉMLEVES
(mérsékelt fehérje, konyhasó, foszfor és kálium tartalmú változat)

Hozzávalók 4 személyre
[a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

  • 4-8 gerezd tisztított fokhagyma – ízlés szerint
  • 1 póréhagyma vagy 1 csokor újhagyma – apróra vágva – fehér részek a leves készítéséhez, zöld részek a díszítéshez
  • 4 evőkanál [1 evőkanál] 10%-os főzőtejszín vagy rizskrém
  • 2 evőkanál [1 teáskanál] étkezési keményítő
  • 2 evőkanál [2 teáskanál] olívaolaj
  • 1 csapott mokkáskanál konyhasó
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • ízlés szerint: kakukkfű, rozmaring

 

Elkészítés

A fokhagymagerezdeket sütőpapírba csomagolva előmelegített sütőben puhára sütjük. A sült fokhagymát összezúzzuk és a póréhagyma fehér részével olajon átpirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal, felöntjük adagonként körülbelül 2,5 dl vízzel, néhány percig főzzük, majd botmixer segítségével krémesre turmixoljuk. Tűzre visszahelyezve rizskrémmel és étkezési keményítővel behabarjuk. Az apróra vágott zöldhagymával tálaljuk. Próbáljuk ki kakukkfüves és rozmaringos ízesítéssel is.

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 135 kcal
szénhidrát: 13 g
rost: 1 g
zsír: 9 g
fehérje: 1 g