SÜTŐTÖKLEVES CÉKLACSIPSSZEL
Hozzávalók 4 személyre
[a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
- 200 g [50 g] kimagozott Hokkaido tök
- 1 [1/4] szál sárgarépa
- 1 [1/4] szál pasztinák vagy petrezselyemgyökér
- 2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj
- 1 fej [1/4 fej] vöröshagyma
- 2 evőkanál [1 teáskanál] rizskrém
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 csapott kávéskanál currypor
- 1 kávéskanál konyhasó
- néhány csepp tökmagolaj a találáshoz
Céklacsipszhez
- 1 [1/4] közepes méretű céklagumó
- néhány csepp olívaolaj
- sütőpapír
Elkészítés
Leves
A sütőtököt alaposan megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, cikkekre szeleteljük. A tökszeleteket héjastul sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük, ügyeljünk rá, hogy közben forgassuk, szükség szerint fedjük le sütőpapírral, nehogy megégjenek. Amikor elkészült, kikanalazzuk a tökhéjból a tök „húsát” – a héj alatti, kissé karamellizálódott rész igen jó ízt ad a levesnek, mindenképp adjuk hozzá!
A vöröshagymát finomra vágjuk, olívaolajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt sárgarépát, pasztinákot, közben kevergetjük, ízesítjük fokhagymával, curryvel, sóval. Felengedjük annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje a tököt és a zöldségeket. Addig főzzük, amíg a répák megpuhulnak. Tűzről levéve – víz hozzáadása mellett – botmixerrel krémesre turmixoljuk. Tűzre visszahelyezve, lassan hozzácsorgatjuk a leveshez a rizskrémet, szelíd tűz mellett forrásig melegítjük.
Néhány csepp tökmagolajjal és céklacsipsszel tálaljuk.
Céklacsipsz
A céklát egyenletes vékonyra szeleteljük késsel vagy szeletelővel. A céklaszeleteket tiszta nejlonzacskóba helyezzük, olívaolajjal megcsepegtetjük, összerázzuk, hogy egyenletesen átjárja a felületüket az olaj. Ennél a lépésnél keverhetünk más ízesítőt is a céklához, például zúzott fokhagymát, chilit. A céklaszeleteket sütőpapírra helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben, időnként átforgatva, ropogósra sütjük.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 124 kcal
szénhidrát: 14 g
rost: 6 g
zsír: 6 g
fehérje: 2 g
Szálka Brigitta dietetikus receptje