Hozzávalók 4 személyre

[a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]:

  • 200g [50g] kimagozott sütőtöksütőtökleves
  • 1 maréknyi (erdei) gomba
  • 1 db [1/4 db] kisméretű burgonya
  • 2 evőkanál [1 teáskanál] napraforgóolaj
  • 1 fej [1/4 fej] vöröshagyma
  • 4 evőkanál [1 evőkanál] rizskrém
  • 1 kávéskanál szárított kakukkfű vagy néhány friss kakukkfű ágacska
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér egy gerezd friss gyömbérgumó lereszelve
  • 1 teáskanál konyhasó
  • néhány csepp tökmagolaj
  • 1 szelet [1/4 szelet] gluténmentes kenyérből készített piritós felkockázva

A sütőtököt, a gombát és a burgonyát megmossuk. A tököt hosszában kettévágjuk, kimagozzuk, még egyszer félbe vágjuk (azaz negyedeljük) héjastul sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben puhára sütjük. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg! Amikor elkészült, kikanalazzuk a tökhéjból a sütőtök „húsát”. A vöröshagymát apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk.
Napraforgóolajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a burgonyát és a gombát. Ízesítjük konyhasóval, kurkumával, kakukkfűvel, gyömbérrel. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Amikor a burgonya megpuhult, hozzáadjuk a sütőtököt is. Ha szükséges a főzővizet pótoljuk addig, hogy ellepje a zöldségeket. További 5 percig főzzük. Tűzről levéve víz hozzáadása mellett botmixerrel tejszín sűrűségűre turmixoljuk. Tűzre visszahelyezve lassan hozzácsorgatjuk a leveshez a rizskrémet, szelíd tűz mellett forrásig melegítjük. Tálalás előtt néhány csepp tökmagolajjal, pirított kenyérkockákkal és zöldfűszerekkel díszítjük.

1 adag energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 165 kcal
Szénhidrát: 18 g
Fehérje: 3 g
Zsír: 9 g
Rost: 4 g

Szálka Brigitta dietetikus receptjei