Nagy Margit receptjei

Savanyúkáposzta-leves

Hozzávalók:

  • 30 dkg savanyúkáposzta
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 1 tk. olaj
  • 10 dkg zöldpaprika
  • 10 dkg paradicsom
  • 20 dkg lecsókolbász
  • 1,5 l víz
  • 1 dl 12%-os tejföl
  • só, bors

Elkészítés:

A kifacsart savanyúkáposztát 1,5 liter vízben feltesszük főni. Közben az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük az olajon, s hozzátesszük a feldarabolt paprikát és paradicsomot. Megpároljuk, majd a káposztához öntjük, s az egészet jól összefőzzük. Sózzuk, borsozzuk, s a felkarikázott lecsókolbászt is beletesszük. A végén az 1 dl tejföllel tálaljuk.
(Tipp: Ha a kolbászt és a tejfölt elhagyjuk – még kímélőbb az
étel. Természetesen kolbász helyett virslit is használhatunk: E.: 170 kcal Szh.: 4 g)

4 adag

Energia: 216.2 kcal, Szénhidrát: 7.5 g,
Fehérje: 10.7 g, Zsír: 15.2 g

 

———————–

 

Szerb rostélyos

Hozzávalók:

 

  • 50 dkg rostélyos
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 80 dkg kelkáposzta
  • 15 dkg zöldpaprika
  • 10 dkg paradicsom
  • 4 ek. étolaj
  • 1 kk. pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, köménymag

Elkészítés:

A felszeletelt rostélyost kiverjük, bevagdossuk, megsózzuk, forró olajban a szeletek mindkét oldalát elősütjük, majd félretesszük. Az olajban üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, rászórjuk a pirospaprikát és a zúzott fokhagymával együtt a köménymagot. Kevés vízzel felengedjük, felforraljuk, és ebben pároljuk az elősütött rostélyosokat. Közben a kelkáposztát cikkekre vágjuk, sós vízben félig puhára főzzük, majd leszűrjük. Ha a hús majdnem puha, hozzáadjuk a kelkáposztát, a zöldpaprikát, a paradicsomot (télen lecsót), és annyi vizet öntünk rá, hogy az egészet ellepje. Készre főzzük.
Tálaláskor a hússzeletekre halmozzuk a kelkáposztát.

4 adag

Energia: 487.3 kcal, Szénhidrát: 14.6 g,
Fehérje: 32.2 g, Zsír: 32.4 g

 

———————–

 

Pörköltfelfújt

Hozzávalók:

 

  • 35 dkg csirkepörkölt
  • 2 db zsemle
  • 3 db tojás
  • 30 dkg mélyhűtött mexikói zöldségkeverék
  • 5 dkg light margarin
  • 1 dl tej
  • petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés:

A megmaradt csirkepörköltöt kicsontozzuk, a leszedett húst a tejben áztatott zsömlékkel, 3 dkg margarinnal együtt megdaráljuk. A zöldséget körülbelül 3 percig főzzük, leszűrjük és lehűtjük. A tojások sárgáját, meg a zöldséget az apróra vágott petrezselyemmel és a darált hússal összekeverjük, fűszerezzük. Végül a tojások habbá vert fehérjét is beleforgatjuk. Cipót formálunk belőle, a 2 dkg margarinnal kikent tűzálló tálba ültetjük, és forró sütőbe toljuk. Salátával kínáljuk.

4 adag

Energia: 360.0 kcal, Szénhidrát: 25.2 g
Fehérje: 22.2 g, Zsír: 17.9 g

 

———————–

 

Húsgolyó

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 12 dkg juhsajt
  • 1 db zsemle
  • 4 dkg vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • só, bors, pirospaprika

Elkészítés:

A zsömlét hideg vízbe áztatjuk. A vöröshagymát a húsra reszeljük. A kinyomkodott zsömlét a tojással, hússal összegyúrjuk, majd sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük. A juhsajtot körülbelül 30 apró darabra vágjuk. A húsmasszából 30 golyót készítünk, a közepükbe sajtdarabkát nyomkodunk. A golyókat felhevített olajban kisütjük. Fogyaszthatjuk salátával, de joghurtból készült tartármártásba (amit curryvel, sóval, borssal ízesítettünk) mártogatva is finom.

4 adag

Energia: 1596.9 kcal, Szénhidrát: 28.3 g
Fehérje: 193.7 g, Zsír: 78.0 g

 

———————–

 

Zellersaláta almával

Hozzávalók:

 

  • 50 dkg fejes káposzta
  • 40 dkg zeller
  • 40 dkg alma
  • 1 db citrom
  • 2 ek. ecet
  • só, édesítőszer

Elkészítés:

A káposztát vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk, és kicsit állni hagyjuk. A zellert és almát vékony metéltre vágjuk, összekeverjük, citromlével meglocsoljuk. Vízzel, ecettel, sóval salátalevet készítünk, beletesszük a zellert, almát, majd a jól kinyomkodott káposztát. Tálalás előtt 1–2 óráig hűtőszekrényben érleljük.

4 adag

Energia: 108.4 kcal, Szénhidrát: 19.8 g
Fehérje: 3.9 g, Zsír: 0.6 g

———————–

Túrós gesztenyekrémes piskótatekercs

Hozzávalók:

Krémhez:

  • 15 dkg túró
  • 10 dkg gesztenyemassza
  • 5 dkg margarin
  • 1 dkg kókuszreszelék
  • 1 mk. folyékony édesítőszer
  • 5 ml rumaroma

Tésztába:

  • 4 db tojás
  • 8 dkg liszt
  • 1 mk. folyékony édesítőszer
  • 1 kk. citromlé

Elkészítés:

A tekercshez a tojások fehérjét a citromlével kemény habbá verjük, majd folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, az édesítőt, végül a lisztet. Margarinnal kikent teflon tepsiben előmelegített sütőben kezdetben közepes, majd kis lángon halvány színűre sütjük. Amikor kisült, kiborítjuk a tepsiből egy tiszta konyharuhára, majd megfordítva egy írólap vastagságú papírlap segítségével hosszanti irányban feltekerjük. A krémhez az alapanyagokat mixer segítségével egyenletesen összekeverjük. Ha a tészta kihűlt, kitekerjük, megtöltjük a krémmel, visszatekerjük, és hűtőszekrénybe tesszük.

20 szelet

Energia: 78.7 kcal, Szénhidrát: 5.7 g
Fehérje: 3.4 g, Zsír: 4.3 g

 

———————–

 

Diós csók

Hozzávalók:

 

  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 30 dkg dió
  • 10 dkg liszt
  • citromhéj
  • folyékony édesítőszer
  • diabetikus meggybefőtt

Elkészítés:

A vajat a tojássárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darált diót, lisztet, citromhéjat, ízlés szerinti folyékony édesítőszert. Kis gömböket formálunk belőle, mindegyik gömb közepébe mélyedést nyomunk. A gömböket megkenjük
tojássárgájával, megsütjük. Sütés után a mélyedésekbe egy-egy szem diétás meggyet teszünk.

Az összes

Energia: 3173.0 kcal, Szénhidrát: 106.3 g
Fehérje: 81.6 g, Zsír: 263.0 g

A receptek eredetileg a Diabetes betegtájékoztató lapban jelentek meg: http:/www.diabetes.hu