Buggyantott tojás tormamártással

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 db tojás
  • 3 dkg liszt
  • 3 dkg light margarin
  • 1 ek. reszelt torma
  • 1 dl 12%-os tejföl
  • ecet
  • édesítőszer

Forrásban lévő, gyengén ecetes, sós vízbe óvatosan beleeresztjük a tojásokat, és addig főzzük, amíg a fehérje megkeményedik (körülbelül 4 percig), majd szűrőkanállal kiszedjük, és szitára tesszük. A margarinból, lisztből világos rántást készítünk, belekeverjük a tormát, a tejföllel feleresztjük, kevés vízzel hígítjuk. Ízesítjük sóval, ecettel, édesítőszerrel, és készre forraljuk. A tojást tányérokra rakjuk és ráöntjük a tormás mártást. Rizzsel tálalhatjuk.

Energia: 190.4 kcal
Szénhidrát: 6.9 g
Fehérje: 9.7 g
Zsír: 13.3 g

——————————

Sonkás-diós penne

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 25 dkg penne tészta
  • 10 dkg újhagyma
  • 10 dkg füstölt sonka
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 dkg light margarin
  • 5 ek. étolaj
  • 3 dkg dió
  • 4 dkg sajt

A tésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A zöldhagymát, a fokhagymát apróra szeljük, majd az olajon és margarinon megpirítjuk. A kis kockákra vágott sonkát belekeverjük, majd az egészet a tésztához adjuk. Tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal és durvára vágott dióval.

Energia: 550.6 kcal
Szénhidrát: 26.6 g
Fehérje: 30.1 g
Zsír: 33.5 g

——————————

Túrós gesztenyekrémes piskótatekercs

Hozzávalók 20 szelethez:

Krémhez

  • 15 dkg túró
  • 10 dkg gesztenyemassza
  • 5 dkg margarin
  • 1 dkg kókuszreszelék
  • 1 mk. folyékony édesítőszer
  • 5 ml rumaroma

Tésztába

  • 4 db tojás
  • 8 dkg liszt
  • 1 mk. folyékony édesítőszer
  • 1 kk. citromlé

A tekercshez a tojások fehérjét a citromlével kemény habbá verjük, majd folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, az édesítőt, végül a lisztet. Margarinnal kikent teflontepsiben előmelegített sütőben kezdetben közepes, majd kis lángon halvány színűre sütjük. Amikor kisült, kiborítjuk a tepsiből egy tiszta konyharuhára, majd megfordítva egy írólap vastagságú papírlap segítségével hosszanti irányban feltekerjük. A krémhez az alapanyagokat mixer segtíségével egyenletesen összekeverjük. Ha a tészta kihűlt, kitekerjük, megtöltjük a krémmel, visszatekerjük, és hütőszekrénybe tesszük.

Energia: 78.7 kcal
Szénhidrát: 5.7 g
Fehérje: 3.4 g
Zsír: 4.3 g

Nagy Margit receptjei