Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
- 1 kg [250 g] (sárga)burgonya
pácléhez
- 1 db [1/4] húsleves kocka
- 2 közepes fej [1 kis fej] lilahagyma
- 2 evőkanál [1teáskanál] ételecet
- 2 evőkanál eritritol [1teáskanál] vagy más energiamentes édesítőszer
tartármártáshoz
- 200 g [50 g] 12%-os tejföl
- 2 evőkanál [2 teáskanál] light majonéz
- 2 teáskanál [1 kávéskanál] mustár
- 2 teáskanál [1 kávéskanál] eritritol
- ½ db citrom leve
- 1 teáskanál konyhasó
- őrölt fekete bors – ízlés szerint
Elkészítés
A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük. Húsleveskockával vagy ételízesítővel alaplevet készítünk a pácoláshoz. Míg a burgonya fő, elkészítjük a páclevet: a lilahagymát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk, lesózzuk, majd állni hagyjuk 4-5 percig. Egy nagy salátás tálban az édesítőszert és az ételecetet elkeverjük, majd hozzáadjuk lilahagymát és a forró húsleves lét. Amikor a burgonya megpuhult hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk és még melegen a pácléhez karikázzuk.
Miután kihűlt a saláta-alapunk hűtőbe tesszük, legalább egy napig érleljük.
Nagyméretű szűrőkanálon leszűrjük a hagymás burgonyát (hagyjuk jól lecsepegni).
A tartármártás hozzávalóit összekeverjük (először, a majonézt, mustárt, édesítőszert, konyhasót, majd adagonként hozzáadjuk a tejfölt, végül a citrom levét) – még lágyabb és krémesebb lesz a mártásunk, ha gépi habverővel keverjük ki. Ízesítjük őrölt fekete borssal. Végül óvatosan összekeverjük a salátát a mártással.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 336 kcal
Szénhidrát: 51 g
Rost: 8 g
Zsír: 10 g
Fehérje: 9 g
Szálka Brigitta dietetikus receptje