Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

  • 1 kg [250 g] (sárga)burgonya

pácléhez

  • 1 db [1/4] húsleves kocka
  • 2 közepes fej [1 kis fej] lilahagyma
  • 2 evőkanál [1teáskanál] ételecet
  • 2 evőkanál eritritol [1teáskanál] vagy más energiamentes édesítőszer

tartármártáshoz

  • 200 g [50 g] 12%-os tejföl
  • 2 evőkanál [2 teáskanál] light majonéz
  • 2 teáskanál [1 kávéskanál] mustár
  • 2 teáskanál [1 kávéskanál] eritritol
  • ½ db citrom leve
  • 1 teáskanál konyhasó
  • őrölt fekete bors – ízlés szerint

Elkészítés

A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük. Húsleveskockával vagy ételízesítővel alaplevet készítünk a pácoláshoz. Míg a burgonya fő, elkészítjük a páclevet: a lilahagymát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk, lesózzuk, majd állni hagyjuk 4-5 percig. Egy nagy salátás tálban az édesítőszert és az ételecetet elkeverjük, majd hozzáadjuk lilahagymát és a forró húsleves lét. Amikor a burgonya megpuhult hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk és még melegen a pácléhez karikázzuk.

Miután kihűlt a saláta-alapunk hűtőbe tesszük, legalább egy napig érleljük.

Nagyméretű szűrőkanálon leszűrjük a hagymás burgonyát (hagyjuk jól lecsepegni).

A tartármártás hozzávalóit összekeverjük (először, a majonézt, mustárt, édesítőszert, konyhasót, majd adagonként hozzáadjuk a tejfölt, végül a citrom levét) – még lágyabb és krémesebb lesz a mártásunk, ha gépi habverővel keverjük ki. Ízesítjük őrölt fekete borssal. Végül óvatosan összekeverjük a salátát a mártással.

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 336 kcal
Szénhidrát: 51 g
Rost: 8 g
Zsír: 10 g
Fehérje: 9 g

Szálka Brigitta dietetikus receptje