SAJTOS KARFIOLGOLYÓK CÉKLÁS ZÖLDSALÁTÁVAL, JOGHURTOS MÁRTOGATÓVAL
(mérsékelt fehérje, konyhasó, foszfor és kálium tartalmú változat)

Hozzávalók 4 személyre
[a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

sajtos karfiolgolyók

  • 500 g [125 g] karfiol
  • 40 g [10 g] rizs
  • 60 g mozzarella sajt – lereszelve
  • 40 g füstölt sajt – lereszelve
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma – finomra vágva
  • ízlés szerint fűszerek: currypor, apróra vágott koriander levél, újhagyma zöldje
  • 40 g [10 g] panírmorzsa – lehetőség szerint fehérjeszegény vagy maximum
    3 g fehérje tartalmú gluténmentes
  • olívaolaj vagy olajspré a gombócok lekenéshez

céklás saláta

  • 1 fej saláta vagy egy csomag salátakeverék
  • 4 kicsi előfőzött céklagumó
  • 1 kisméretű [25 g] alma, vékonyra szelve
  • 1 kis csokor újhagyma
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 4 teáskanál növényi olaj (pl. tökmag-, olíva-, szőlőmagolaj)
  • 4 csapott evőkanál citromlé vagy balzsamecet

joghurtos mártogató

  • 4 evőkanál natúr joghurt
  • 1 evőkanál [1 kávéskanál] light majonéz
  • 1 kis csokor metélőhagyma apróra vágva
  • 1 teáskanál mustár
  • igény szerint energiamentes édesítőszer

 

Elkészítés

A karfiolt puhára főzzük – az előfőzésnek fontos szerepe van, a főzőlé elöntésével csökkentjük a zöldség kálium tartalmát. A rizst átpirítjuk az olajon kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntjük, készre pároljuk. Sózni nem szükséges, de más ízesítőket használhatunk a sószegénység elfedésére, például curryport, újhagyma zöldjét vagy koriandert. A karfiolt villával áttörjük – ha kemény, használjunk botmixert, hozzáadjuk a párolt rizst, az ízesítőket és a reszelt sajtot. A masszából vizes kézzel gombócokat formálunk, zsemlemorzsába hempergetjük. Sütőpapírra helyezzük a gombócokat, kenőtoll segítségével kevés olajjal megkenjük vagy olajsprével lefújjuk őket.
160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük.

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 392 kcal
szénhidrát: 41 g
rost: 10 g
zsír: 18 g
fehérje: 13 g