Hozzávalók 4 személyre

[ a szögletes zárójelben lévő számok az egyszeméyes adag mennyiségére vonatkoznak]:

  • 4 db [1 db] közepes céklagumótormás céklasaláta
  • 1 db nagy [1/4 db] alma
  • 2db [1/2 db] zellerszár vagy 1/4 db közepes méretű zellergumó
  • 1 nagy csokor metélőhagyma/ újhagyma a díszítéshez
  • 1/2 citrom leve

Tormás öntethez:

  • 200g [50 g] rizskrém
  • 2 evőkanál [1 teáskanál] light majonéz
  • 2 evőkanál [1 teáskanál] ecetes torma
  • 1 csapott teáskanál tengeri só
  • 1/2 db citrom leve

Köleshez:

  • 120 g [30 g] köles
  • néhány csepp tetszőleges fajtájú növényi olaj

A zöldségeket és az almát megmossuk, meghámozzuk. A céklagumókat alufóliába csomagoljuk, forró sütőben puhára sütjük (ha nagyméretű céklánk van, érdemes több darabba vágni, úgy csomagolni, hamarabb megsül). Az almát (ha zellerszár helyett zellergumót használunk, azt is) meghámozzuk, apró kockára vágjuk, lecsepegtetjük citromlével. A megsült céklát vékony hasábokra szeleteljük.
Az öntet hozzávalóit egy külön tálban simára keverjük. A céklás alapot egy nagy salátás tálba helyezzük, összekeverjük az öntettel. Apróra vágott metélőhagymával, zellerszárral díszítjük. Fogyaszthatjuk frissen, de felhasználásig hűtőben is tárolhatjuk, az ízeknek mindenképp jót tesz, ha összeérnek.
A kölest kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntve megfőzzük, majd pár csepp növényi olajjal összekeverjük.

1 adag energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 273 kcal
Szénhidrát: 44 g
Zsír: 7 g
Fehérje: 7 g
Rost: 13 g

Szálka Brigitta dietetikus receptjei