Szálka Brigitta dietetikus receptjei

 

METÉLŐHAGYMÁS TOJÁSKRÉM  

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 db keményre főzött főtt tojás
  • 2 evőkanál light majonéz
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 szál újhagyma vagy medvehagyma
  • 1 kávéskanál só
  • ízlés szerint őrölt fekete bors – elhagyható

Elkészítés

A hozzávalókat a zöld ízesítők (újhagyma zöld része/ medvehagyma) kivételével botmixer segítségével egynemű krémmé dolgozzuk. Az apróra vágott zöldfűszerekkel díszítjük.

1 adag energia- és tápanyagtartalma:

energia: 57 kcal

szénhidrát: 2 g

rost: 0 g

zsír: 4 g

fehérje: 3 g

—————————————-

 

FRANCIA HAGYMALEVES ÚJHAGYMÁKBÓL SAJTOS PIRÍTÓSSAL

Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

  • 1 csokor újhagyma
  • 2 fej [1/2 fej] vöröshagyma
  • 1 kisebb [20 g] burgonya
  • 4 evőkanál [4 evőkanál] fehér balzsamecet
  • 20 g [5 g] vaj
  • 80 ml [20 ml] 10%-os főzőtejszín
  • 1 húsleves kocka
  • 1 mokkáskanál konyhasó
  • őrölt feketebors ízlés szerint – elhagyható
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 4 szelet [30 g] teljes őrlésű kenyér
  • 4 szelet

Elkészítés

A megtisztított karikákra vágott hagymát vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a balzsamecetet, néhány percig kevergetve pároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott burgonyát. Felöntjük adagonként ≈ 0,5 dl vízzel, hozzáadjuk a húsleveskockát, 10 percig főzzük. Botmixerrel összeturmixoljuk, ismét felöntjük adagonként ≈1 dl vízzel további 1-2 percig forraljuk, majd lassan hozzácsorgatjuk a főzőtejszínt. Apróra vágott metélőhagymával és újhagyma zöldjével díszítjük. A kenyérszeletekből sütőben vagy grillsütőben sajtos pirítóst készítünk.

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma:

energia: 220 kcal

szénhidrát: 22 g

rost: 3 g

zsír: 9 g

fehérje: 8 g

—————————————-

 

MUSTÁROS SERTÉSKARAJ

Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

  • 4 szelet 400 g [100 g] sertéskaraj

páchoz

  • 4 [1] teáskanál mustár
  • 4 [1] teáskanál napraforgóolaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kávéskanál konyhasó
  • őrölt feketebors ízlés szerint – elhagyható

Elkészítés

A hozzávalók összekeverésével elkészítjük a pácot. A megmosott, megtisztított karajt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A hússzeletek mindkét oldalát megkenjük a mustáros páccal, jól záródó edényben legalább 3-4 óra hosszat állni hagyjuk. Lefedett teflon serpenyőben időnként átforgatva puhára sütjük – a sütéshez nem szükséges további zsiradék hozzáadása.

1 adag energia- és tápanyagtartalma:

energia: 170 kcal

szénhidrát: 1 g

rost: 0 g

zsír: 8 g

fehérje: 21 g

—————————————-

 

RIZIBIZI BARNA RIZSBŐL

Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

  • 160 g [40 g] barna rizs
  • 320 ml [80 ml] forró víz
  • 90 g [30 g] zöldborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál [1 teáskanál] napraforgóolaj
  • 1 kávéskanál konyhasó
  • 1 csokor zöldpetrezselyem

Elkészítés

A vöröshagymát finomra vágjuk. A barna rizst vízben átmossuk, majd lecsepegetjük. Az étolajon megpároljuk a vöröshagymát, majd átfuttatjuk rajta a barna rizst. Felöntjük a rizs térfogatához számított kétszeres mennyiségű forró vízzel, hozzáadjuk a zöldborsót, ízesítjük sóval. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Tálalás előtt megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Az étel elkészítési idejét rövidíthetjük, ha alapanyagként előgőzölt barna rizst használunk.

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma:

energia: 254 kcal

szénhidrát: 37 g

rost: 5 g

zsír: 9 g

fehérje: 6 g

—————————————-

 

CSERESZNYERETKES ZÖLDSALÁTA

Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]

  • 2 csokor cseresznyeretek
  • ≈ 160 g [40 g] zöldsaláta keverék (pl.: madársaláta, fejes saláta, rukkola)
  • 1 nagy csokor újhagyma

salátaöntet

  • 4 [1] teáskanál tökmagolaj vagy más növényi olaj (pl. olíva, mandula)
  • 4 [1] teáskanál balzsamecet
  • 4 [1] teáskanál mustár

Elkészítés

A salátaöntet hozzávalóit a mustárral kezdve kikeverjük vagy jól záródó kisebb méretű befőttes üvegben összerázzuk. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A cseresznyeretket és az újhagymát karikára vágjuk. Az előkészített zöldségeket salátás tányérokba helyezzük. A salátaöntettel csepegtetve kínáljuk, fogyasszuk.

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma:

energia: 99 kcal

szénhidrát: 5 g

rost: g

zsír: 8

fehérje: 1 g