Szálka Brigitta dietetikus receptjei
MUSTÁROS SONKAKRÉM (gluténmentes, laktózmentes recept)
Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak
- 80 g [20 g] sovány sonka*
- 2 evőkanál [1 teáskanál] mustár*
- 2 evőkanál [1 teáskanál] light majonéz*
- csipetnyi só, őrölt fekete bors
- 1 csokor metélőhagyma vagy újhagyma zöldje
Elkészítés
A sonkát csíkokra vágjuk, a mustárral, a majonézzel és a fűszerekkel krémesre turmixoljuk. Apróra vágott metélőhagymával vagy újhagyma zöldjével díszítjük.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 45 kcal
szénhidrát: 2 g
rost: 0 g
zsír: 2
fehérje: 5 g
*Amennyiben laktózmentes és/ vagy gluténmentes változatban készíti el a szendvicskrémet, ügyeljen az alapanyagok allergénmentességére!
—————————————-
SPENÓTFŐZELÉK TOJÁSLEPÉNNYEL (gluténmentes, laktózmentes recept)
Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
SPENÓTFŐZELÉK
- 800 g [200 g] spenót
- 400 ml [100 ml] laktózmentes zsírszegény tej
- 4 csapott evőkanál [10 g] kukoricaliszt
- 2 evőkanál [1 teáskanál] napraforgóolaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál konyhasó
TOJÁSLEPÉNY
- 4 db [1 db] tojás
- 80 ml [20 ml] laktózmentes zsírszegény tej
- 2 csapott evőkanál [1 teáskanál] kukoricaliszt
- 1 db piros húsú paprika
- csipetnyi só
- metélőhagyma, petrezselyemzöld
- 80 g [20 g] laktózmentes füstölt sajt
Elkészítés
Ha friss parajból készítjük a főzeléket, először alaposan – levelenként – megmossuk, megtisztítjuk. A spenótot vagy a kész parajpürét az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, ízesítjük konyhasóval. Tejes-kukoricalisztes habarással sűrítjük (a kukoricalisztet kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, váltogatva hozzáadunk 1-2 evőkanálnyi tejet és főzőlevet, majd a maradék tejet is, végül a főzelékhez csurgatjuk, pár percig szelíd tűz mellett tovább főzzük). A fokhagymát tavaszi időszakban kiválthatjuk kis csokor medvehagymával.
A tojáslepény elkészítéséhez a tojásokat felverjük a tejjel és a kukoricaliszttel, hozzáadjuk a sót, a paprikát, a zöldfűszereket. Pár cseppnyi olajon teflon serpenyőben lepényeket készítünk – adagonként 1 db-ot. Az elkészült lepényeket megszórjuk reszelt sajttal. Azonnal tálaljuk.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 379 kcal
szénhidrát: 24 g
rost: 10 g
zsír: 22 g
fehérje: 21 g
—————————————-
TÚRÓGOMBÓC MOGYORÓKÖNTÖSBEN EPERREL (gluténmentes, laktózmentes recept)
Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
- 300 g [75 g] laktózmentes túró
- 40 g [10 g] köles
- csipetnyi só
- 1 db „kisméretű” tojás
- 40 g [10 g] darált földimogyoró
- fahéj – ízlés szerint
- 2 evőkanál [1 teáskanál] napraforgó vagy földimogyoróolaj
- 400 g [100 g] eper
Elkészítés
A mogyorót az olajon teflon serpenyőben kevergetve pár perc alatt megpirítjuk, ízesítjük nagyon kevés fahéjjal, ízlés szerint energiamentes édesítőszer is adható hozzá (pl. eritritol). A túrót villával áttörjük. A túrót, a kölest, a tojást és a sót összedolgozzuk, hagyjuk állni 20-30 percig. A masszából vizes kézzel gombócokat formázunk. Lobogó vízben kifőzzük a gombócokat, majd beleforgatjuk a darált mogyoróba. Friss eperrel tálaljuk. Hidegen és melegen egyaránt finom!
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 242 kcal
szénhidrát: 23 g
rost: 3 g
zsír: 16 g
fehérje: 9 g
—————————————-
GOMBÁS, ZÖLDBORSÓS HAJDINÁS EGYTÁL EMENTÁLI SAJTTAL
Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
- 200 g [50 g] hajdina
- 800 g [200 g] forró víz
- 2 evőkanál étolaj/ olívaolaj
- 400 g [100 g] tisztított gomba (csiperke/ laska/ erdei gomba vagy ezek vegyesen)
- 200 g [50 g] zöldborsó
- 1 csokor újhagyma
- csipetnyi kurkuma
- 1 teáskanál konyhasó
- 1 csokor metélőhagyma (snidling) vagy zöldpetrezselyem a díszítéshez
- 80 g [20 g] light ementáli sajt
Elkészítés
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. Az újhagymát karikára vágjuk, a gombát kockára. Az olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát. Ízesítjük kurkumával, konyhasóval. A zöldborsót csak eztán adjuk hozzá. Közben elkészítjük a hajdinát: felöntjük kétszeres térfogatú forró vízzel. Szelíd tűz mellett, kevergetés nélkül puhára főzzük. Végül a gombás-zöldborsót összekeverjük a hajdinával. Apróra vágott zöldfűszerekkel és sajtforgácsokkal tálaljuk.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 371 kcal
szénhidrát: 48 g
rost: 12 g
zsír: 11 g
fehérje: 22 g