Sebápolás

Sorozatunk célja, hogy tanácsokat adjunk a cukorbetegséghez kapcsolódó szövődmények megelőzéséhez, gyógyításához. Minden személy felelős önmaga állapotáért, ezért fontos az önvizsgálat, az intő jelek figyelése, valamint a terápiás utasítások pontos betartása. 10 perc odafigyeléssel évei száma növekedhet és végtagjai megmenthetők!

Mikor forduljunk sebész vagy bőrgyógyász szakorvoshoz?

Diabétesz esetén folyamatos önvizsgálat szükséges. A rendszeres vércukorszintmérés mellett a teste, bőre változásait körültekintően érdemes figyelni. A tisztálkodás, a bőr szárazra törlése, a bőr és elváltozásainak megszemlélése elhagyhatatlan. Mindenki a saját szervezetét ismeri a legjobban, és ezért képes annak vizsgálatára, a változások megfigyelésére.

A cukorbetegség elején a bőr szárazsága és/vagy nyirkossága tapintható. Ezt megfelelő higiéniai viszonyokkal, speciálisan diabéteszes lábra való krémekkel jól lehet uralni. A berepedezett sarkak, a bőrkeményedések, a hideg, nyirkos tapintású és sápadt színű lábak intő jelek. A kezelést nem szabad házilag kivitelezni, például a bőrkeményedéseket tilos otthon vagdosni! Az állapotromlás elkerüléséért szakorvosokhoz kell fordulni! Azonos betegségcsoportban is lehetnek különböző tünetek, ezért kell önmagunkat jól megfigyelni, szerencsés feljegyezni, akár lefotózni a változásokat, hogy az orvos is láthassa a folyamatot.

A cukorbetegség egyik szövődménye a neuropátia. A beteg más-más tünetet érzékelhet, ha szenzoros (érző ideget érintő), ha motoros (mozgató ideget érintő), vagy ha autonóm (vegetatív) neuropátiája van. Kérdezés nélkül is mondja el diabetológusának, ha úgy érzi, mintha hangyák másznának vagy abroncs lenne a lábán, ha csaláncsípéshez hasonló égető érzést tapasztal! Jelezze, ha érzéketlennek tűnik a lába, lábfeje; ha se a hideget, se a meleget nem érzi úgy, mint korábban. Jelezze a fájdalmakat és annak súlyosságát, típusát! Ha további műszeres vizsgálat indokolt, tovább kell mennie a diabetológus által megadott szakorvoshoz.

A fájdalomérzés, tapintás-, hő- és helyzetérzés csökkenése, súlyos esetben teljes megszűnése után válik a beteg helyzete bizonytalanná. Bármilyen apró, észrevétlen bőrsérülés után megindulhat a nem kívánt sebesedés, amely az általában nagyfokú váladékképződés miatt sűrű kötéscserét indokol. A kedvezőtlen vércukorszint, a szervezet anyagcserezavara és a fájdalomérzetkiesés tovább ronthatja az állapotot.

A cukorbetegség következtében kialakuló statikai változások jelentős része is az intő jelek közé sorolandó. Megnyilvánulásuk lehet szétterülő láb, amikor nem fér a láb a megszokott lábbelibe, kalapácsujj, enyhe vagy súlyos deformitások stb.

A seb/sebek megjelenése indokolja az azonnali szakorvoshoz fordulást, aki felméri az ön általános állapotát, cukorbetegsége tüneteit, sebét vagy sebeit, majd haladéktalanul megkezdődik a komplex ellátás. Ha a páciens együttműködő, betartja a kezelő személyzet (orvos, ápoló) tanácsait, akkor érhető el a folyamat tompítása vagy időbeli kitolása, a szepszis és a rettegett amputáció elkerülése.

Forrás: Diabetes – Az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja – 2015/3. szám