Tévhitek a cukorbetegséggel kapcsolatban

 1. Túl sok édesség cukorbetegséghez vezet

Amennyiben a túl sok édességbevitel testsúlyemelkedéssel jár, akkor a cukorbetegség esélye jelentősen megnő.

 1. Aki cukorbeteg, soha nem ehet cukrot

Nem igaz. Nincs egészségtelen élelmiszer, csak egyes élelmiszereket, kevesebbet és kevesebbszer lehet fogyasztani. Az sem mindegy, hogy melyik étkezésnél fogyasztjuk őket (pl. reggelinél a gyorsan felszívódó szénhidrátokat (cukrokat) általában nem ajánlják). A normál testsúly elérése kiemelkedően fontos.

 1. Ha a cukorbeteg vércukor eredményei jók, nem kell kontrollra járnia

Nem igaz. A cukorbetegség nem csak a vércukor értékek rendezéséből áll. Rendszeresen kell kontrollra járnia, hisz pl. újabb és újabb vércukorszint csökkentő gyógyszerek jelennek meg, amelyek pl. egyre kevesebb mellékhatással járhatnak. E mellett a cukorbetegséghez gyakran egyéb betegségek is társulhatnak, pl. szív-és érrendszeri betegség, magas vérnyomás betegség, vesebetegség, szemfenéki eltérések.

 1. A cukorbetegség nem súlyos probléma, hiszen évtizedekig el lehet vele élni

Amennyiben a cukorbeteg vércukor szintje, testsúlya, vérnyomása és vérzsír szintjei rendben vannak, továbbá rendszeresen jár kontroll vizsgálatokra (pl. diabetológia, szemészet) akkor a cukorbeteg életminősége az esetek döntő többségében nem romlik az évek előrehaladásával.

 1. Vannak, akiknél a magas vércukorszint normális.

Egyes esetekben pl. idősebb-, több szövődménnyel rendelkező betegeknél, lehet az átlagos vércukor értéke kissé magasabb (HbA1c: 8%). Egyéb esetben azonban a HbA1c értékének célja 7%.

 1. Ha a családban senki nem volt cukorbeteg, akkor mi sem lehetünk azok

Nem igaz. A 2-es típusú cukorbetegség (korábban nem inzulinfüggő vagy időskori cukorbetegség) kialakulásában a környezeti tényezőknek is fontos szerepe van a genetikai hajlam mellett.

Az 1-es típusú cukorbetegek (korábban inzulinfüggő vagy fiatalkori cukorbetegségnek nevezték) öröklődése jóval kisebb mértékű, mint a 2-es típusú cukorbetegeké.

 1. Inzulinnal meggyógyítható a cukorbetegség.

Nem igaz. A cukorbetegség nem gyógyítható, egy életen át tartó betegség, amely a megfelelő kezelés hatására karbantartható.

 1. Ha gyógyszert szedünk a cukorbetegségre, akkor bármiből, bármennyit ehetünk.

Nem igaz. A gyógyszer szedése mellett mindenképpen fontos a diabetológus/dietetikus által ajánlott életvitel betartása (étrend, testmozgás, testsúly rendezése).

 1. Csak egy kicsit magas a cukrom, ez nem árt!

Nem igaz. A diabetológus orvos által meghatározott vércukor célértéket mindenképpen ajánlott elérni pl. a szövődmények megelőzése miatt is.

 1. Csak a szénhidrátokra kell figyelni vagy a kalória is fontos?

Cukorbetegek esetében különösen a testsúlyfelesleggel rendelkező egyének esetében a szénhidrátok mellett az energia-, vagyis a kalória bevitel is fontos.

 1. Kizárólag diabeteses termékeket lehet fogyasztani

Nem igaz. A diabeteseseknek készült élelmiszerek cukortartalma ugyan kevesebb, de akkor is bele kell számolni az adott étkezésbe. Nincs egészségtelen élelmiszer, csak egyes élelmiszereket, kevesebbet és kevesebbszer lehet fogyasztani pl. cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak.

 1. Bármilyen „light” terméket ehetnek a cukorbetegek (néha nem a cukortartalomra utal pl. joghurtok esetében)

A „light” termékek csökkentett zsír, szénhidrát és kalória tartalmúak. Vagyis a „light” élelmiszerek energiatartalma alacsonyabb, mint a nem „light”-os változatnak. Mindenképpen fontos a termék címkéjén megnézni, hogy van-e és ha van, akkor mennyi a termék szénhidrát tartalma, hisz akkor bele kell kalkulálni az adott étkezésbe.

Előfordul pl. joghurtok, sajtok esetében, hogy a „light” megnevezés nem a cukortartalomra, hanem a zsírtartalomra utal.

 1. Szövődmények csak idősebb korban alakulhatnak ki

Nem igaz. A cukorbetegség szövődményeinek kialakulása szorosan összefügg a vártnál magasabb, illetve a kórosan alacsony vércukor értékekkel is. E mellett egyes, a cukorbetegséghez társuló szövődmények megelőzéséhez szükséges a vérnyomás-, a koleszterin- és a triglicerid- értékek rendezése is.

 1. Aki cukorbeteg, annak inzulin injekcióra van szüksége

Ez csak az ún. 1-es típusú cukorbetegek (korábban inzulinfüggő vagy fiatalkori cukorbetegségnek nevezték) esetében igaz. A 2-es típusú cukorbetegek (korábban nem inzulinfüggő vagy időskori cukorbetegség) esetében ez nem igaz, mert életmód változtatással (étrend, mozgás) és ha szükséges tablettás kezeléssel sokáig rendben tartható a betegek vércukor szintje. Amennyiben ez nem hozza meg a várt eredményt, akkor következik 2-es típusú cukorbetegek esetében az inzulin kezelés.

 1. A szénhidrátok rosszak a diabetesben szenvedőknek

Nem igaz. Nincs egészségtelen élelmiszer, csak egyes élelmiszereket, kevesebbet és kevesebbszer lehet fogyasztani. Az sem mindegy, hogy melyik étkezésnél fogyasztjuk őket (pl. reggelinél a gyorsan felszívódó szénhidrátokat (cukrokat) általában nem ajánlják). A központi idegrendszer normális működéséhez a szénhidrátok fogyasztása feltétlenül szükséges.

 Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

Dr. Ábel Tatjána
Dr. Ábel Tatjána Diabetológus, Lipidológus
Diabetológus, Lipidológus
Elérhetőségek:
Cím: 2040 Budaörs, Kossuth Lajos u.9.

Kapocsolódó oldalak

Mit kell tudnunk a cukorbetegségről
Mit tegyünk? Megelőzés, kezelés és gondozás