Váltás egészséges életmódra

Egészséges életmód

A rögzült életmódbeli szokásaink közül néhány káros hatással van egészségünkre és a 2-es típusú diabéteszünkre. A legtöbb ember számára a megrögzött szokások megváltoztatása rendkívül nehéz feladat.

Ha Önnek 2-es típusú diabétesze van, nagyon fontos, hogy az étkezését és a fizikai aktivitását egészséges szemléletmóddal közelítse meg, mert az segít abban, hogy vércukorszintje egy biztonságos tartományban maradjon. Az életmódbeli változtatások általában 5 szakaszban zajlanak le:

Kapcsolódó oldalak

Éljen aktívan!
Lelki egészség
 1. Tudatosság nélkül – Az Ön fejében még meg sem fordult, hogy változtasson életmódján.
 2. Észlelés – Rájön arra, hogy előnyökkel járhat, ha változtat életmódján.
 3. Megérni a változásra – Készen van arra, hogy változtasson.
 4. Cselekvés – Lépéseket tesz az egészségesebb életmódért.
 5. Fenntartás – Tett már néhány lépést egészsége érdekében, és most azon van, hogy fenntartsa az elért eredményeket.

Az egészséges szemléletmódot tekintve Ön melyik fázisban van? Ha meghatározta, hogy jelenleg melyik állapotban van, el tud indulni az egészséges életmód kialakításának útján.

Készítsen magának tervet az egészséges szokások kialakítására

 • Tűzzön ki maga elé a testsúlyára és a fizikai aktivitására vonatkozó, elérhető célokat. Kérdezze meg orvosát, hogy reális terveket fogalmazott-e meg magának.

 • Egy távolabbi célt osszon fel kisebb lépésekre, például kezdjen heti 3x 5-10 perces sétával, majd fokozatosan növelje a séták gyakoriságát és időtartamát.

 • Iktasson be olyan életmódbeli változásokat, amelyek egy életre be tudnak épülni szokásai közé, mint például a megfelelő összetételű étrend betartása.

 • Figyelje meg, hogy mi az, ami Önnél egészségtelen szokásokat vált ki, és gondolja át előre, hogy hogyan fogja elkerülni ezeket.

 • Jutalmazza meg magát, ha a kitűzött célok során elért egy-egy mérföldkövet.

 • Keressen segítséget, tudassa családjával, barátaival, hogy jobban odafigyel 2-es típusú diabéteszére. Ha segítségre van szüksége, forduljon hozzájuk.

 • Számoljon azzal, hogy lesznek nehézségei, visszaesései, de tanulja meg kezelni ezeket, és haladjon tovább az úton.

 • Hozzáállása legyen pozitív! A 2-es típusú diabétesz gondozása mindenki számára kihívást jelent. Higgyen magában, hogy képes lesz átállni egy egészségesebb életmódra.

Egészséges életmód

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.